Oto druga część wskazówek, które pomogą Ci skutecznie schudnąć!
7. Czytaj etykiety żywności
Umiejętność czytania etykiet żywności może pomóc w wyborze zdrowszych opcji żywnościowych. Skorzystaj przede wszystkim z informacji o wartości energetycznej, aby dowiedzieć się, jak konkretny pokarm pasuje do Twojego dziennego zapotrzebowania na kalorie w planie odchudzania.
8. Użyj mniejszego talerza
Używanie mniejszych talerzy może pomóc w jedzeniu mniejszych porcji. Używając mniejszych talerzy i misek, możesz stopniowo przyzwyczaić się do jedzenia mniejszych porcji bez odczuwania głodu. Żołądek potrzebuje około 20 minut, zanim mózg prześle sygnał, że jest pełny, więc jedz powoli i przestań jeść nieco wcześniej, zanim poczujesz się przepełniony.
9. Nie zakazuj sobie żywności
Nie wykluczaj z planu odchudzania żadnych produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które lubisz. Zakaz jedzenia sprawi, że będziesz ich bardziej pragnąć. Nie ma powodu, dla którego nie możesz cieszyć się okazjonalnie pizzą lub kebabem, jeśli nie przekraczasz dziennego limitu kalorii.
10. Nie magazynuj niezdrowego jedzenia
Aby uniknąć pokusy, nie przechowuj w domu niezdrowych przekąsek – takich jak czekolada, ciastka, chipsy i słodkie napoje gazowane. Zamiast tego wybierz bardziej zdrowe odpowiedniki, takie jak owoce, niesolone wafle ryżowe, ciastka owsiane, niesolony lub niesłodzony popcorn i sok owocowy.
11. Ogranicz alkohol
Standardowy kieliszek wina może zawierać tyle kalorii, co kawałek czekolady. Z biegiem czasu nadmierne picie może łatwo przyczynić się do zwiększenia masy ciała.
12. Zaplanuj swoje posiłki
Postaraj się zaplanować śniadanie, lunch, kolację i przekąski na tydzień, upewniając się, że trzymasz się wyznaczonego deficytu kalorii. Pomocne może być też sporządzanie cotygodniowej listy zakupów.
Facebook
RSS