Bakłażan to warzywo, które odgrywa bardzo ważną rolę w kuchniach wielu krajów. W Polsce także zyskuje on coraz większą popularność, ale nie wszyscy doceniają jego właściwości. Bakłażan zawiera wiele cennych dla zdrowia składników i idealnie pasuje do diety odchudzającej.
Dla szczupłej sylwetki
Jak wiadomo, nie wszystkie warzywa są niskokaloryczne i nie każde z nich można spokojnie spożywać podczas odchudzania. Bakłażan jest jednym z tych warzyw, które osoby odchudzające się mogą spożywać bez obaw. W 100 gramach znajduje się niespełna 25 kalorii. Co więcej, bakłażan jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.
Dla zdrowia
Bakłażan dostarcza cennych składników odżywczych. Znajduje się w nim dużo potasu, a także fosfor, magnez, wapń oraz witaminy C, A i witaminy z grupy B. W skórce tego warzywa występują antocyjany, które wykazują działanie antyoksydacyjne. W medycynie ludowej bakłażan był traktowany jako środek zwalczający drgawki i dolegliwości reumatyczne. Substancje zawarte w bakłażanie pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, a sok z tego warzywa redukuje ryzyko chorób nowotworowych, ze względu na eliminację uszkodzeń chromosomów komórek.
Jak przyrządzać bakłażany?
Podobnie jak w przypadku wszelkich innych produktów spożywczych, duże znaczenie ma sposób przyrządzenia i przechowywania bakłażana. Dla zachowania wszystkich cennych właściwości, należy spożywać go ugotowanego na parze, pieczonego albo grillowanego, a unikać smażenia. Bakłażanów nie jada się na surowo. Warto pamiętać o tym, że fioletowa skórka warzywa jest jadalna. Nie można jeść bakłażanów niedojrzałych, ponieważ znajduje się w nich trująca solanina. Miąższ powinien lekko uginać się pod palcami. Warto zadbać o to, aby bakłażany nie były przechowywane dłużej niż trzy dni. Najlepiej trzymać je w folii.
Napój z bakłażana i cytryny
Wiele osób słyszało o tym, że picie z rana wody z cytryną może pomóc w odchudzaniu. Jednak nie wszyscy wiedzą, że podobny efekt można uzyskać dzięki napojowi z bakłażana i cytryny. To środek wspomagający trawienie, w szczególności tłuszczy. Do przygotowania go potrzeba jednego bakłażana i jednej cytryny, a także litr wody. Bakłażana należy dokładnie oczyścić, a później pokroić wraz ze skórką w plastry. Ich grubość powinna wynosić nie mniej niż 0,5 cm. Plastry te wkłada się do słoika, a następnie dodaje do nich wyciśnięty z cytryny sok oraz wodę. Całość należy wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Sok powinno się pić regularnie w ciągu dnia, w ilości jednego litra na dobę.
Potrawy z bakłażana
Smak bakłażana sprawia, że warzywo bardzo dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Umożliwiają przyrządzenie wielu smacznych potraw. Ciekawą propozycją są na przykład bakłażany nadziewane ryżem. Do przygotowania tego dania potrzeba jednego bakłażana, 100 gram ryżu, 2 łyżek oliwy z oliwek, ząbka czosnku, 2 pomidorów, szczypty pieprzu i małej garstki bazylii. Do ugotowanego ryżu należy dodać oliwę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, pieprz i bazylię. Przygotowany w ten sposób farsz trzeba włożyć do bakłażanów, po wcześniejszym wyjęciu z nich miąższu. Potrawa powinna być pieczona przez około pół godziny, w temperaturze 190 st. C. Można także umieścić bakłażany na grillu.
Kolejna propozycja to sałatka z grillowanych bakłażanów. Jej przyrządzenie jest bardzo proste. Wystarczy połączyć zdjęte z rusztu plastry warzywa (400 gram) z jednym opakowaniem sera feta, garścią czarnych oliwek, odrobiną octu balsamicznego, szczyptą pieprzu i łyżką posiekanej bazylii. Z takiej ilości składników można uzyskać cztery porcje sałatki, z których każda będzie miała niespełna 190 kcal.
To tylko dwa pomysły na wykorzystania bakłażana. Biorąc pod uwagę właściwości tego warzywa, warto wypróbować te oraz inne przepisy, w których bakłażan występuje w jednej z głównych ról . Oczywiście, należy wybierać wyłącznie takie potrawy, na które można sobie pozwolić w trakcie odchudzania.
Facebook
RSS