Nie wszystkie osoby, którym udało się pozbyć nadmiernych kilogramów, mogą przez długi czas cieszyć szczupłą sylwetką. Wielu ludzi doświadcza bowiem przykrego problemu, jakim bez wątpienia jest efekt jojo. Pojęciem tym określa się wahania masy ciała, czyli powtórne przybranie na wadze po redukcji nadwagi.
Jednym z najczęstszych powodów wystąpienia efektu jojo jest zbyt szybka utrata wagi. Lekarze i dietetycy odradzają stosowanie głodówek i bardzo restrykcyjnych diet nie tylko ze względu na ryzyko problemów zdrowotnych, lecz także z uwagi na wysokie prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jojo. Taka dieta to dla organizmu duży szok, dlatego po jej zakończeniu dąży on do utworzenia zapasów, na wypadek powtórnego zastosowania głodówki. Co więcej, bardzo restrykcyjna dieta prowadzi do spowolnienia przemiany materii i zachwiania równowagi hormonalnej, co dodatkowo sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej po powrocie do normalnego sposobu odżywiania. Wiele osób stara się wracać do właściwej diety stopniowo, aby przyzwyczaić układ pokarmowy do prawidłowego trawienia. Niestety, efekty takich działań nie zawsze są satysfakcjonujące. Warto zatem dobrze zastanowić się nad stosowaniem głodówek, mając na uwadze zarówno efekt jojo, jak i pozostałe problemy, jakie mogą wyniknąć z wyboru takiej diety. Zamiast stosowania diety mającej na celu szybką redukcję masy ciała lepiej postawić na taką, która umożliwi pozbycie się tygodniowo 0,5-1 kilograma nadmiernej tkanki tłuszczowej. Odradza się także wybór diet, które wymagają wyeliminowania z jadłospisu bądź znacznego ograniczenia któregoś z makroskładników. Zarówno węglowodany, jak i tłuszcze odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, dlatego nie można z nich zrezygnować na dłuższy czas, natomiast po zakończeniu diety zapotrzebowanie na nie może okazać się jeszcze większe.
Niezależnie od tego, jaką wybierze się dietę, zaleca się stopniowe wychodzenie z niej. Dobrym rozwiązaniem jest zwiększanie dziennego spożycia kalorii o 100 tygodniowo, dzięki czemu organizm będzie mógł przyzwyczaić się do nowego sposobu żywienia. Warto także zastanowić się nad tym, do których nawyków żywieniowych lepiej nie wracać. Zakończenie diety nie powinno oznaczać powrotu do jedzenia obfitych kolacji czy odżywiania się fast foodami, ponieważ w takiej sytuacji trudno będzie zachować uzyskaną wagę na dłuższy czas.
Ryzyko wystąpienia efektu jojo można ograniczyć także poprzez odpowiednią aktywność fizyczną. Ruch podkręca metabolizm i przyśpiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Po kilku miesiącach aktywność może stać się nawykiem, dzięki czemu po zakończeniu diety łatwiej będzie zachować osiągnięte podczas niej rezultaty.
W uniknięciu efektu jojo mogą pomóc również niektóre suplementy diety. Na uwagę zasługuje na przykład błonnik pokarmowy, który wspomaga przemianę materii, a zarazem daje uczucie sytości, zapobiegając w ten sposób podjadaniu. Jeżeli suplementy diety były stosowane podczas odchudzania, to także w ich przypadku należy zastosować zasadę stopniowego odstawiania.
Facebook
RSS