Dietetyka i zdrowe odżywianie

Czy warto jeść jogurty?

Czy warto jeść jogurty?

Jogurty stanowią ważny element jadłospisu wielu Polaków. Po jogurty sięgamy dlatego, że jest to szybki i smaczny posiłek, który można zabrać ze sobą wszędzie, na przykład do pracy albo do szkoły. Producenci dbają o to, aby ludzie byli przekonani, że jogurty są również zdrowe. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy jest to zgodne z rzeczywistością. Czy jogurty są zdrowe i pomagają zachować szczupłą sylwetkę?

Niestety, analiza składu popularnych jogurtów owocowych nie pozwala udzielić na te pytania odpowiedzi twierdzącej. Przede wszystkim o większości dostępnych w sklepach jogurtów nie powinno się mówić jako o jogurtach owocowych. Okazuje się, że na 100 gram jogurtu przypada tylko od 3,5 do 9 gram owoców. W jednym kubku jogurtu truskawkowego mogą znajdować się dwie truskawki. Pojawia się zatem pytanie, z czego wynika smak i kolor jogurtów. Odpowiedni kolor można uzyskać na przykład dzięki koncentratowi z czarnej marchwi albo sokowi z czarnego bzu. Znajdują się w nich bowiem specjalne barwniki, zwane antocyjanami. Chociaż są to składniki naturalne, to stosowanie ich można uznać za formę oszustwa konsumentów, którzy są przekonani, że kolor jogurtu wynika ze znajdujących się w nim owoców. Innym popularnym barwnikiem jest koszenila, którą otrzymuje się z odwłoków pewnego gatunku mszyc. Oczywiście, niektórzy producenci sięgają po sztuczne barwniki. W celu nadania jogurtom odpowiedniego smaku wykorzystuje się aromaty i regulatory kwasowości. Chociaż nie ma wiarygodnych informacji na temat negatywnego wpływu aromatów na zdrowie człowieka, to podejrzewa się, że odpowiadają one za alergie. Na smak jogurtu istotny wpływ ma również cukier. W średniej wielkości kubku (330 ml) znajduje się około 45 gram cukru, czyli mniej więcej 9 łyżeczek. Cukier z pewnością nie jest pożądany w przypadku diety redukcyjnej, nie wspominając już o jego wpływie na zdrowie. Zdarza się, że cukier jest zastępowany innymi substancjami słodzącymi, na przykład kontrowersyjnym aspartamem. Jogurt musi też mieć odpowiednią konsystencję. Z tego względu producenci wykorzystują zagęstniki, zwane stabilizatorami. Dobrą informacją jest to, że zazwyczaj stosowane są naturalne zagęstniki, takie jak skrobia modyfikowana, pektyna czy żelatyna wieprzowa. Oczywiście, ostatnia z tych substancji nie jest odpowiednia dla wegetarianów i wegan. Mimo to nazywanie popularnych jogurtów owocowych produktami zdrowymi jest nieprawidłowe. Zawarty w nich cukier sprawia także, że nie są one odpowiednie dla osób odchudzających się.

Znacznie lepszą propozycją niż jogurty owocowe są jogurty naturalne. Nie ma w nich dodatków poprawiających smak i kolor, a także cukru i innych substancji słodzących. Niekiedy producenci wykorzystują stabilizatory. Dobry jogurt zawiera wyłącznie mleko i bakterie, takie jak Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium oraz Lactobacillus casei i paracasei. To właśnie ze względu na bakterie warto włączyć jogurty do swojego jadłospisu. Poleca się je szczególnie osobom będącym w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ antybiotyki zaburzają florę bakteryjną jelit. Zawarte w jogurtach probiotyki regulują trawienie, dlatego powinny je spożywać osoby, które mają problemy z trawieniem. Za dobry wybór nie można natomiast uznać jogurtów typu light. Żywność light to jedna z największych pułapek dietetycznych. W jogurtach oznaczonych tym hasłem znajduje się mniej tłuszczu, ale często więcej cukru. Nie bez znaczenia jest również fakt, że niska zawartość tłuszczu utrudnia przyswajanie witamin A i D, które znajdują się w jogurtach. Zjedzony posiłek jest zatem mniej wartościowy.

Na szczęście wielbicie jogurtów owocowych nie muszą całkowicie z nich rezygnować, ze względu na swoje zdrowie i sylwetkę. Smaczny, a jednocześnie zdrowy i lekki jogurt owocowy można przygotować samodzielnie. Wystarczy dodać do jogurtu owocowego ulubione owoce. Mogą to być zarówno kawałki owoców, jak i samodzielnie przygotowane musy. Taki jogurt można nawet posłodzić, sięgając po stewię. Dobrym dodatkiem będzie także miód, cynamom i kakao. Jeżeli dodamy do niego na przykład musli, otręby, suszone owoce, pestki czy nasiana to uzyskamy zdrowy i dietetyczny, a jednocześnie dość sycący posiłek. Takie danie można odnaleźć w jadłospisie wielu diet redukcyjnych. Warto zatem włączyć jogurty do swojego codziennego menu, ale pamiętając o przedstawionych powyżej informacjach.

Wyświetl komentarz (1)

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Suplementy na ból głowy i migrenę

admin7 marca, 2024

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone