Owoce w kształcie serca, które symbolizują Wenus, czyli boginię miłości. Trwa sezon na truskawki, więc warto się dowiedzieć, czy warto i dlaczego warto je jeść. Zdaniem rzymian truskawki mogą pomóc zwalczać wiele chorób, pomagają pozbyć się nieświeżego oddechu, a także zmniejszają ryzyko omdleń. Co warto więcej wiedzieć o tych słodkich i uwielbianych przez wielu owocach?
Truskawki zwalczają wolne rodniki
Owoce te są bogate w cenne składniki, które mają działanie przeciwutleniające. W skład truskawek wchodzą:
- Kwercetyna,
- Witamina C,
- Witamina A,
- Mangan
To składniki, które uczestniczą w zwalczaniu wolnych rodników. Wolne rodniki powstają w organizmie w procesie utlenienia, przyczyniają się do starzenia się organizmu, a także zwiększają ryzyko stanów zapalnych.
Truskawki dbają o pracę serca
W truskawkach znajduje się dużo rozpuszczalnego błonnika. Badania naukowe wykazały, że dieta, która jest bogata w błonnik zmniejsza ryzyko problemów z układem krążenia nawet o czterdzieści procent. Jedzenie truskawek pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie, a dzięki temu zmniejsza się ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych i powstawania zakrzepów.
Truskawki dbają o mózg
Badania naukowe wykazują, że osoby, które spożywają duże ilości truskawek i innych owoców jagodowych mają mniejszy spadek funkcji poznawczych. Truskawki są bogate w przeciwutleniacze, które już same w sobie są dobre dla mózgu. Jednak dostarczają do organizmu cenny mangan, który przyczynia się do szybszego przekazywania impulsów nerwowych.
Truskawki mają doskonały wpływ na wygląd
Istnieje wiele czynników, które negatywnie wpływają na stan naszej skóry:
- Zanieczyszczenia w powietrzu,
- Ekspozycja skóry na promieniowanie słoneczne,
- Stres,
- Nieprawidłowa dieta,
Sprawiają, że skóra może szybko się starzeć, a do tego pogarsza się jej kondycja. Truskawki mogą przyczynić się do poprawy wyglądu skóry, a to dzięki temu, że zawierają w sobie duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed stanami zapalnymi, spowalniają procesy starzenia się skóry.
Truskawki mają działanie antynowotworowe
Antocyjany, które zawarte są w owocach przyczyniają się do zahamowania mnożenia się komórek nowotworowych. Dodatkowo sprawiają, że wzrost i ekspozycja guzów jest znacznie mniejsza. Badania naukowe wykazały, że ekstrakty, które znajdują się w truskawkach przyczyniają się do zahamowania namnażania się komórek raka wątroby.
Truskawki na zdrowe kości i stawy
Mangan, który znajduje się w truskawkach, jest bardzo ważny dla zachowania zdrowia kości i zmniejsza on ryzyko rozwoju osteoporozy. Warto wiedzieć, że niedobory manganu u kobiet po menopauzie mogą stanowić jedną z przyczyn, które prowadzą do osłabienia szkieletu kręgosłupa. Dodatkowo badania wykazują, że odpowiednia ilość manganu w diecie przyczyni się do zmniejszenia ryzyka powstawania chorób i bólów związanych ze stawami.
Facebook
RSS