Na bóle stawów skarżą się głównie sportowcy oraz osoby starsze. Według jednej z popularnych opinii w problemach z tkanką chrzęstną pomocna jest żelatyna. Jednak nie wszyscy zgadzają się z tą tezą. Czy żelatyna naprawdę wzmacnia stawy? A może istnieje skuteczniejszy sposób na uporanie się z dolegliwościami ze strony układu kostnego?
Pozyskiwanie i działanie żelatyny
Na początku warto wyjaśnić czym jest żelatyna. To substancja złożona z białek i peptydów, pozyskiwana na drodze częściowej hydrolizy kolagenu, znajdującego się w skórze, kościach i tkankach chrzęstnych zwierząt. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się przede wszystkim żelatynę wieprzową. W Unii Europejskiej na liście dodatków żywnościowych żelatyna oznakowana jest symbolem E441. Jak wiadomo, stawy dla prawidłowego funkcjonowania potrzebują między innymi kolagenu. Pojawia się zatem pytanie, czy białko kolagenowe znajdujące się w żelatynie ma wpływ na kondycję stawów? Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie brzmi: nie. Kolagen w procesie trawienia rozpada się na aminokwasy, co oznacza, że nie może dotrzeć do chrząstki stawowej w niezmienionej formie, żeby wypełnić istniejące w niej ubytki. Aminokwasy, na które rozpada się zawarty w żelatynie kolagen, nie są bardziej wartościowe od tych dostarczanych wraz z innymi produktami spożywczymi. Zwolennicy leczenia schorzeń stawów żelatyną zwracają uwagę na prolinę. To aminokwas, który odgrywa bardzo ważną rolę w syntezie białek, tak więc jest niezbędny dla obudowy chrząstki stawowej. U sportowców zapotrzebowanie na prolinę jest większe. Niedobór tego aminokwasu sprzyja pogorszeniu stanu stawów. Wprawdzie żelatyna jest jednym z głównych źródeł proliny, ale jej duże ilości znajdziemy również w innych produktach spożywczych. Wystarczy sięgnąć po mleko, przetwory mleczne, jaja, mięso albo rośliny strączkowe. Prolina znajduje się także w produktach zbożowych, w korzeniu pietruszki, szczypiorku, orzechach, migdałach, ziarnach oraz nasionach. Oznacza to, że zamiast żelatyny do wzmocnienia chrząstki stawowej można wykorzystać produkty spożywcze zawierające prolinę.
Czy żelatyna jest bezpieczna?
Niektórzy ludzie unikają żelatyny, tłumacząc to troską o swoje zdrowie. Obawy dotyczące bezpieczeństwa żelatyny związane są z chorobą szalonych krów, której epidemia wybuchła w latach 90-tych ubiegłego wieku. To właśnie z tego powodu wycofano ze sprzedaży żelatynę wołową, zastępując ją wieprzową. Według aktualnego stanu wiedzy żelatyna wieprzowa nie jest nośnikiem chorób zakaźnych i nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia człowieka. Wiele osób sceptycznie podchodzi do tych zapewnień. Warto zatem zastanowić się, czy suplementy żelatynowe można zastąpić innymi.
Suplementy wspomagające kondycję stawów
Znalezienie alternatywny dla żelatyny nie jest trudnym zadaniem. W sprzedaży dostępnych jest wiele suplementów wspomagających kondycję chrząstki stawowej, które zawierają inne składniki. Dobre efekty można uzyskać na przykład dzięki preparatom zawierającym wyciąg z cissus quadrangularis, czyli rośliny pochodzącej z rodziny winoroślowatych. Regularne stosowanie tego ziołowego wyciągu poprawia elastyczność i wytrzymałość kośćca oraz zapewnia szybszą przebudowę tkanki kostnej. Suplementy zawierające cissus quadrangularis warto polecić między innymi wegetarianom i weganom, którzy z oczywistych powodów nie spożywają żelatyny oraz wielu produktów będących źródłem proliny. Na uwagę zasługuje również kwas hialuronowy, który bardzo dobrze magazynuje wodę, wzmacnia więzadła, stawy i chrząstki oraz nasila syntezę mazi stawowej. Kolejnym popularnym składnikiem suplementów wspomagających kondycję stawów jest glukozamina, która regeneruje chrząstkę stawową i leczy stany zapalne. Oczywiście, wśród suplementów diety znajdują się również preparaty zawierające kolagen, który jest potrzebny nie tylko ścięgnom, ale i kościom, skórze, włosom oraz paznokciom. Warto pamiętać, że poziom kolagenu zmniejsza się po 25 roku życia, tak więc nad suplementacją kolagenem powinni zastanowić się nie tylko seniorzy i sportowcy. Kolagen może być pozyskiwany ze zwierząt, jak również uzyskiwany sztucznie w laboratoriach.
Podsumowując, żelatyna zawiera składniki, które są niezbędne dla zachowania w dobrym stanie chrząstki stawowej, jednak ich źródłem mogą być także inne produkty. Wprawdzie żelatyna jest bezpieczna dla zdrowia i korzystnie wpływa na stawy, ale na rynku dostępnych jest wiele suplementów, które wykazują jeszcze większą skuteczność w leczeniu dolegliwości ze strony układu kostnego.
Facebook
RSS