Osoby zainteresowane redukcją masy ciała często zastanawiają się nad tym, która dieta pozwoli im na osiągnięcie najlepszych rezultatów. W ostatnich latach bardzo dużą popularność zdobyła dieta Dukana. Zdaniem wielu ludzi to jeden z najskuteczniejszych sposobów walki z nadwagą, dlatego warto przyjrzeć się bliżej diecie, której twórcą jest francuski lekarz i dietetyk Pierre Dukan.
Dieta Dukana bywa nazywana dietą białkową, ponieważ główną jej zasadą jest zwiększenie ilości spożywanego białka. Doktor Dukan opracował swój sposób walki z nadwagą po latach pracy z osobami, które borykały się z problemem nadwagi. W czasach, kiedy rozpoczynał on swoją praktykę panowało przekonanie, że w celu redukcji tkanki tłuszczowej należy przede wszystkim spożywać małe i niskokaloryczne posiłki. Jednym z głównych problemów wynikających z takiego sposobu odżywiania był szybki powrót do dawnej wagi po zakończeniu diety. Po latach badań Dukan podzielił proces odchudzania na cztery etapy. Swoje poglądy na temat skutecznego odchudzania zawarł w wydanej w 2000 roku książce „Je ne sais pas maigrir” („Nie potrafię schudnąć”), która szybko trafiła na listę bestsellerów. W Polsce książka została wydana dopiero w 2008 roku.
Pierwszy etap odchudzania według diety doktora Dukana to tak zwana faza uderzeniowa. W tym czasie możliwe jest spożywanie wyłącznie takich produktów białkowych, które charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu, nie wyższą niż 5% . Osoba będąca na pierwszym etapie diety może pić chude mleko, a także spożywać produkty typu light, czyli nie zawierające cukru. Produktami zakazanymi się między innymi owoce, warzywa, cukier, ziemniaki, ryż i kasze. W tym okresie bardzo ważne jest również picie dużej ilości płynów, a zwłaszcza wody mineralnej i herbaty. Nie powinno się natomiast sięgać po trunki alkoholowe, co dotyczy także drugiej fazy diety. Pierwszy etap diety Dukana trwa zazwyczaj od pięciu do dziesięciu tygodni.
Kolejny etap nazywany jest fazą równowagi. W tym czasie nadal spożywa się produkty białkowe, ale co drugi dzień należy uzupełniać swój jadłospis warzywami. Bardzo ważne jest to, aby dzień wyłącznie białkowy oraz białkowo-warzywny następowały naprzemiennie. Wybierając warzywa nie można pozwolić sobie na pełną dowolność, ponieważ zakazane jest spożywanie bobu, ciecierzycy, grochu, białej fasoli, kukurydzy, soczewicy, zielonego groszku i ziemniaków. Drugi etap diety Dukana trwa do momentu, w którym osoba odchudzająca się uzna, że osiągnęła satysfakcjonującą ją wagę.
Trzeci etap to faza utrwalenia, a zatem głównym celem jest utrzymanie masy ciała, która została uzyskana w poprzednim etapie. Innymi słowy, w tym okresie najważniejsze jest uniknięcie efektu jojo. W tym czasie do diety włącza się z powrotem owoce, pieczywo pełnoziarniste i produkty skrobiowe, jednak nadal podstawę jadłospisu muszą stanowić białka. Przez jeden dzień w tygodniu należy spożywać wyłącznie produktu białkowe. Zaleca się, aby spożywanymi owocami nie były banany, czereśnie oraz owoce suszone. W przypadku pieczywa należy sięgać po razowe i pełnoziarniste, eliminując biały chleb, bułki i bagietki. Czas trwania tej fazy uzależniony jest od tego, jak duży był spadek masy. Zgodnie ze wskazówkami Dukana, na każdy utracony kilogram wagi przypada 10 dni.
Ostatni etap diety Dukana bywa określany białkowymi czwartkami. Po zakończeniu trzeciej fazy białka powinny stanowić jedyny spożywany produkt wyłącznie przez jeden dzień w tygodniu. Oczywiście, dniem białkowym nie muszą być czwartki, ponieważ jest to wyłącznie umowna nazwa tej fazy diety. Ostatni etap trwa do końca życia, co oznacza, że rezygnacja z takiego sposobu odżywiania oznacza wysokie ryzyko utraty uzyskanych efektów. Podobnie jak w przypadku poprzednich etapów diety, także i tutaj istnieje lista produktów, których powinno się unikać. Znajdują się na niej między innymi mięsa takie jak kaczka oraz skrzydełka i skóra kurczaka, a także sery żółte i produkty z pełnego mleka oraz ryby: łosoś wędzony, sardynki i tuńczyk w oleju.
Warto zwrócić uwagę na to, że chociaż dieta Dukana jest uznawana za bardzo skuteczną, to nie jest pozbawiona wad. Nie każdy człowiek może pozwolić sobie na jej stosowanie, nie ryzykując przy tym problemów zdrowotnych. Szczególne znaczenie ma fakt, że duża ilość białek w połączeniu z ograniczonym spożyciem tłuszczy i węglowodanów oznacza silne obciążenie dla nerek i wątroby. W przypadku chorób tych narządów nie powinno się zatem stosować diety Dukana. Przed rozpoczęciem tej diety zaleca się wykonanie podstawowych badań, między innymi morfologii krwi oraz prób wątrobowych. W trakcie diety niektórzy zalecają przyjmowanie suplementów witaminowych, zwłaszcza podczas pierwszej fazy, ponieważ wyeliminowanie z jadłospisu owoców oraz warzyw sprzyja wystąpieniu groźnych dla zdrowia niedoborów. Opinie na temat bezpieczeństwa diety proteinowej są podzielone. Korzystało z niej wiele znanych osób, między innymi Kate Middleton oraz Jennifer Lopez, natomiast sam Pierre Dukana zapewnia, że nigdy nie spotkał się z tym, aby jego dieta była przyczyną komplikacji zdrowotnych, na przykład chorób serca. Nie brakuje jednak lekarzy, którzy uważają, że dieta proteinowa może mieć bardzo zły wpływ na stan zdrowia człowieka. Wszystkie osoby zainteresowane tą dietą, które chciałyby wiedzieć, ile powinny schudnąć oraz w jakim czasie, mogą uzyskać taką wiedzę, wykonując specjalny test Dukana.
Facebook
RSS