
Tłuste sosy to jedna z największych pułapek dietetycznych. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że wraz z nimi pochłania duże ilości kalorii. Nie oznacza to jednak, że wszystkie sosy są zakazane podczas odchudzania. Istnieje kilka przepisów, które warto wykorzystać, jeżeli chce się poprawić smak potrawy, nie ryzykując przy tym wzrostu wagi.
Sos Tzatziki przepis
To jeden z sosów, który można przyrządzić według tradycyjnego przepisu, ponieważ nie zawiera dużo tłuszczu. Do przygotowania go potrzeba:
– jedno opakowanie jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– dużego ogórka
– łyżkę oliwy z oliwek
– po łyżce pietruszki i koperku
– łyżeczkę octu jabłkowego
– po szczypcie soli i pieprzu
Ogórek należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i pozostawić na dziesięć minut. Następnie odcisnąć go i połączyć z jogurtem, po czym dołożyć posiekany czosnek i pozostałe składniki sosu. Tzatziki pasuje do wielu potraw, między innymi do pieczonych ziemniaków, sałaty i kanapek. Sprawdzi się także jako dip do pokrojonych warzyw.
Sos tatarski przepis
To kolejny rodzaj sosu, który bardzo dobrze komponuje się z rozmaitymi daniami. Niestety, tradycyjny sos tatarski zawiera dużo tłuszczu, ponieważ w jego składzie znajduje się spora ilość majonezu i gęsta śmietana. Można jednak zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Będzie on głównym składnikiem sosu. Oprócz niego potrzebne będą:
– żółtko z jaja ugotowanego na twardo
– łyżeczka musztardy
– łyżeczka tartego chrzanu
– jeden duży ogórek konserwowy
– dwa nieduże grzybki marynowane
– łyżeczka koperku
Ogórka i grzybki należy zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, natomiast żółtko wymieszać z musztardą. Te składniki łączy się z jogurtem (około 250 ml), chrzanem i koperkiem. Po dokładnym wymieszaniu całości wystarczy schłodzić sos w lodówce.
A może Sosy Zero? Kilka kalorii, zero dodatku cukru!
Sos czosnkowy zero kalorii przepis
Jogurt naturalny umożliwia także przygotowanie smacznego sosu czosnkowego. Na 200 g jogurtu potrzeba:
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczkę musztardy
– dużej szczypty bazylii
Czosnek należy drobno posiekać lub rozdrobnić przy pomocy wyciskarki, a następnie połączyć z jogurtem i pozostałymi składnikami. Ilość czosnku można dostosować do swoich upodobań smakowych. Możliwe jest także zastąpienie bazylii innymi ziołami. Sos czosnkowy można zatem przyrządzić w różnych wersjach. Pasuje on zarówno do sałatek warzywnych, jak i do potraw mięsnych oraz kanapek.
Guacamole przepis
Guacamole to sos, którego głównym składnikiem jest awokado. Owoc ten zawiera dość dużo tłuszczu, ale są to zdrowe tłuszcze, dlatego w trakcie odchudzania nie trzeba całkowicie rezygnować z jedzenia awokado. Do przyrządzenia guacamole potrzebne są:
– jedno awokado
– mała cebula czerwona
– 2 ząbki czosnku
– sok z połowy cytryny
– przyprawy (chili, pieprz, sól)
Awokado należy przekształcić w gładką masę, najlepiej przy pomocy blendera, a następnie dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, a także sok z cytryny i przyprawy. Guacamole można traktować jako pastę kanapkową.
Sos pomidorowy-jogurtowy przepis
Kolejna propozycja to sos pomidorowo-jogurtowy, do którego potrzebne jest:
– 150 g jogurtu naturalnego
– 150 ml przecieru pomidorowego
– łyżka posiekanej bazylii
– pół łyżeczki ostrej papryki
Jogurt i przecier należy wymieszać, a następnie dodać bazylię i paprykę. Przyrządzonym w ten sposób sosem można polać makaron. W takim przypadku najlepiej najpierw go podgrzać.
Jak widać, wiele popularnych sosów można przygotować w taki sposób, aby nie zagrażały szczupłej sylwetce. Wystarczy zastąpić niektóre składniki lżejszymi odpowiednikami. Szczególnie przydatny jest jogurt naturalny, którym można zastąpić majonez albo śmietanę. Dzięki temu posiłek będzie nie tylko mniej kaloryczny, ale i zdrowszy. Smak sosu uzależniony jest także od rodzaju i ilości zastosowanych przypraw.
Facebook
RSS