Pierwowzorem zupki chińskiej był ramen. Jest to obecnie bardzo modne i zdrowe jedzenie japońskie, czyli rosół z mięsem i makaronem. Kiedyś zupki chińskie były produktem, który jedli wszyscy, Wymyślone zostały, by zmniejszyć problemy z niedoborem żywności po drugiej wojnie światowej. Obecnie jest to danie błyskawiczne, które ma swoich zwolenników i przeciwników. Jednak trudno jest znaleźć nawet jedną osobę, która nie jadłaby chociaż raz tego błyskawicznego obiadu. Mimo tego, że zupy chińskie są smaczne, to niestety nie są zdrowe. Czas dowiedzieć się co znajduje się w małej torebce i jakie składniki chemiczne trafiają do naszego organizmu.
Zupka chińska to puste kalorie
Niestety często sięgamy właśnie po takie dania. W zupkach chińskich nie ma składników, które możemy uznać za wartościowe. Makaron, który jest jednym z głównych produktów w opakowaniu składa się z białej mąki, soli, cukru i niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczów trans. Przez to jest to danie o wysokim indeksie glikemicznym, a to oznacza, że po zjedzeniu szybko czujemy się nasyceni, ale to uczucie znika równie szybko, jak się pojawiło, przez co po kilku minutach ponownie czujemy głód. Wiele osób zachwyca się smakiem zupek chińskich, jednak nie bez powodu mają one tak intensywne smaki. Producenci specjalnie oddają do nich wiele wspomagaczy smaku, a między innymi glutaminian sodu, a jest to produkt, który ma wpływ na układ nerwowy, silnie go pobudzając. Jego nadmiar może doprowadzić do silnych bóli i zaworów głowy oraz migreny.
Tłuszcze trans zabójcze dla organizmu
W wielu zupkach znajduje się opakowanie, które zawiera tłuszcz. Jest to dodatek smakowy oraz tłuszcze trans, które tak samo jak przyprawy i makaron zalewa się ciepłą wodą. Niestety nie jest to tłuszcz, który używamy w kuchni do smażenia, czy doprawienia sałatek. Są to tłuszcze trans, które są niezwykle niebezpieczne dla naszego zdrowia. Ich produkcja zaczyna się podczas przemysłu utwardzania olejów roślinnych. Te procesy sprawiają, że dane oleje stają się mniej wartościowe, a zdatne do dłuższego spożycia. Nie wiele osób o tym wie, ale są to tłuszcze, które przyczyniają się do wzrostu masy ciała oraz zwiększają ilość tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Mogą one również zmniejszyć wrażliwość tkanek na insulinę. Przez to ich zbyt duża ilość w naszej codziennej diecie może doprowadzić do wzrostu insulinoodporności. Wielu specjalistów uważa, że tłuszcze trans przyczyniać się mogą do rozwoju chorób cywilizacyjnych w tym nowotworów. Na te tłuszcze szczególnie powinny uważać kobiety, ponieważ ich zbyt duża dawka w diecie zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi.
Za dużo soli
Nie wiele osób zdaje sobie sprawę ile soli wpływa do ich organizmu w ciągu jednego dnia. A trzeba zdać sobie sprawę, że na dobę zaleca się spożywanie nie więcej niż 6 gramów soli. Trudno jednak nie przekroczyć tej dawki, zwłaszcza jeśli w naszej diecie znajdują się zupki chińskie. W jednym opakowaniu tego błyskawicznego dania znajduje się aż 8 gramów soli. A trzeba pamiętać, że w ciągu dnia jemy również inne potrawy i w nich również znajduje się sól. O nadmiar soli w organizmie bardzo łatwo, a jest to stan bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Przede wszystkim prowadzić może do zatrzymywania się nadmiaru wody w organizmie, a to z kolei doprowadzić może do zwiększenia się masy ciała, otyłości, zaburzenia pracy gospodarki wodnej i powstawania cellulitu wodnego.
Facebook
RSS