Dietetyka i zdrowe odżywianie

Grzyby nootropowe do kawy

Grzyby nootropowe do kawy

Okazuje się, że wielokierunkowe działanie kawy można jeszcze bardziej podkręcić. Obecne tempo życia wymaga od nas nieustającej produktywności i motywacji na wysokim poziomie. Niestety, każdy z nas ma swoje ograniczenia, dlatego tak chętnie szukamy substancji, które zwiększą naszą produktywność, jasność umysłu, efektywność, a także wyniki sportowe! Napoje energetyzujące nie kojarzą nam się ze zdrowiem, a przez organizmy wielu nie są w ogóle tolerowane. Czy można skutecznie podkręcić codzienne samopoczucie, bez rujnowania zdrowia i zaburzenia rytmu dobowego? Z pomocą przychodzą: Lion’s Mane, Chaga i Reishi – adaptogenne grzyby, które podkręcą działanie kawy!

Grzyby nootropowe – dla kogo?

Spectrum działania grzybków nootropowych jest bardzo szerokie – ich główną zaletą jest niewątpliwe polepszenie pracy mózgu, a także wpływ na ogólną witalność organizmu. Można je stosować profilaktycznie, w celu ogólnej poprawy i ochrony zdrowia, a także doraźnie, w momentach wytężonej pracy umysłowej. Idealną opcją jest stosowanie kompozycji grzybów z kawą.

Przyjrzyj się poniższym stwierdzeniom, jeśli minimum 3 dotyczą Ciebie – rozważ regularne spożycie grzybów nootropowych: 

  • Prowadzę intensywny tryb życia
  • Czuję, że w ciągu dnia brakuje mi energii, a kawa przestała optymalnie mnie pobudzać
  • Czasem brakuje mi koncentracji
  • Zauważam u siebie spadek odporności, nawracające infekcje
  • Jestem narażony/a na insulinooporność/cukrzycę typu II
  • Chcę podnieść poziom motywacji, bez efektu nadmiernego pobudzenia i niepokoju
  • Kiedy muszę się skupić, wszystko mnie rozprasza
  • Moja dieta jest uboga w antyoksydanty

Chaga – pasożyt, czy grzyb witalny?

Pierwszym grzybem adaptogennym, któremu działaniu warto się przyjrzeż jest Chaga (błyskoporek podkorowy).

Jest grzybem najczęściej rosnącym w Rosji (na Syberii), w Chinach (na północy), a nawet (rzadko) w Polsce. Jest pasożytem drzew, głównie Brzóz – rośnie w formie huby i może doprowadzić nawet do obumarcia drzewa. Cóż, jej wpływ na człowieka jest zdecydowanie bardziej przyjazny.

Chaga nie jest wymieniana bezpośrednio jako suplement nootropowy, jednakże za jej spożyciem idzie wyraźny przypływ energii zbliżony do tego, jaki daje filiżanka kawy, ale bez skutków niepożądanych, jak roztrzęsienie.

Chaga jak działa

Działanie prozdrowotne Chagi można określić wyrażeniem: “wzmocnienie i witalność” – właśnie ze względu na profilaktyczne funkcje. Jakie zalety stosowania Chagi możemy wyróżnić?

  • odporność: wykazuje działanie modulujące układ odpornościowy (poprzez wzrost limfocytów T)
  • antyoksydacja: pozwala na sprawniejsze usuwanie wolnych rodników
  • działanie przeciwzapalne: zauważono zredukowanie stanów zapalnych w organizmie
  • gospodarka cukrowa: może zapobiegać rozwojowi insulinooporności poprzez uwrażliwianie tkanek na działanie insuliny
  • profil lipidowy: wpływa na gospodarkę lipidową poprzez obniżenie cholesterolu (całkowitego i frakcji LDL)
  • sport: może wpływać na polepszenie wydolności (poprzez aktywację PPAR) i zwiększać tolerancję na zmęczenie

Lion’s Mane – co to

Lion’s Mane (Soplówka jeżowata) to najbardziej znany grzyb, wśród reszty, które wykazują nootropowe działanie. Doceniany  jest szczególnie za swoje właściwości wspierających funkcje poznawcze mózgu, co doskonale komponuje go z cechami kawy. Kawa, oddziałując dopaminergicznie, pobudza, wzmacnia chęć do działania, natomiast soplówka jeżowata uzupełnia ten efekt o poprawę efektywności zarządzania pamięcią.

W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej stosowany jest od wieków, czego my – ludzie zachodu, nie potrafiliśmy dotąd docenić. Stanowi bogactwo związków aktywnych – polisacharydów, glikoprotein, erinacinów czy hericerinów. Jest też źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a w duecie z kawą stanowi świetne wsparcie dla mózgu, samopoczucia i funkcji poznawczych.

Wykazuje działanie antyoksydacyjne, antystresowe i znacznie wpływa na odporność, poprzez modulację komórek immunologicznych.

Lion’s Mane działanie

Dlaczego Soplówka jest tak skuteczna i zyskuje sobie coraz większe grono miłośników? Jej dobroczynne, nootropowe działanie  wyzwalane jest poprzez zwiększenie aktywności białka NGF w mózgu. Białko to stymuluje wzrost i utrzymanie naszych komórek nerwowych w jak najlepszej kondycji. Jakich korzyści możemy się spodziewać przy regularnym spożyciu soplówki jeżowatej?

Poprawa pracy i kondycji mózgu

  • lepsza pamięć krótkotrwała i pamięć wzrokowa (poprzez m.in. wzrost acetylocholiny)
  • zmniejsza degenerację komórek nerwowych (poprzez hamowanie szlaków odpowiedzialnych za apoptozę)
  • łagodzi stres oksydacyjny i jego skutki
  • poprawia funkcje kognitywne (odbieranie i przetwarzanie informacji płynących z otoczenia)

Lepsze samopoczucie i łagodzenie objawów depresji

  • zmniejsza stany zapalne, które są jednym z ważniejszych czynników powstawania depresji
  • łagodzi uczucie niepokoju (wzmocniona neurogeneza w hipokampie)
  • ujarzmia zmiany poznawcze, które wykształcają się w wyniku powstawania depresji (dzięki procesom wspomagającym tworzenie nowych komórek nerwowych)

Funkcje odpornościowe

  • poprzez dużą zawartość polisacharydów zauważa się modulację układu odpornościowego
  • wzrost poziomu limfocytów T (regulatorowych, hamujących odpowiedź immunologiczną)
  • niektóre dane wskazują, że może działać przeciwnowotworowo

grzyby nootropowe, kawa z grzybkami

Reishi – grzyb nieśmiertelności?

Reishi również jest grzybem, który wywodzi się z tradycyjnej medycyny wschodniej. Stanowi rezerwuar związków aktywnych – jest źródłem m.in. polisacharydów, steroli, steroidów, kwasów tłuszczowych, białek, nukleotydów… W medycynie chińskiej stosowany był w celu poprawy stanu zdrowia w każdej, kryzysowej sytuacji – jego działanie bowiem skoncentrowane jest na adaptacji organizmu do wymagających warunków zewnętrznych.

Reishi działanie

  • podobnie jak inne grzyby nootropowe – pobudza wzrost limfocytów T, które ogrywają niebagatelną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • redukuje stany zapalne
  • wykazuje działanie przeciwutleniające, zatem wpływa na redukcję stresu oksydacyjnego
  • ułatwia zasypianie, poprawia jakość snu
  • wykazuje działanie adaptogenne – wpływa na koncentracje, redukcję lęku i żywotność neuronów
  • może być pomocny w leczeniu objawowym alergii

Grzyby nootropowe – przeciwwskazania do stosowania

  • alergicy i osoby z zaburzeniami metabolizowania histaminy
  • SIBO
  • arytmia
  • choroba refluksowa przełyku (kawa potęguje dolegliwości)
  • interakcja z lekami rozrzedzającymi krew
  • przygotowywanie się do operacji

Grzyby nootropowe – dawkowanie

Ekstrakty z grzybów najlepiej przyjmować razem z codzienną porcją kawy – działanie tego duetu wzajemnie się uzupełnia i wzmacnia. Sproszkowaną formę grzybków można również dodawać do herbaty, koktajli czy innych potraw. Na rynku dostępne są gotowe produkty, które są połączeniem kawy rozpuszczalnej lub mielonej z grzybami – warto się im przyjrzeć.

Grzyby do kawy skutki uboczne

Dotychczas nie odnotowano skutków ubocznych wnikających ze stosowanie ekstraktów z wyżej wymienionych grzybów. Jeżeli jednak jesteś (z różnych powodów) pod stałą obserwacją lekarza – skonsultuj z nim stosowanie tych substancji.

Niektórzy po spożyciu grzybów (zwłaszcza Lion’s Mane) odczuwają mrowienie skóry, swędzenie. W takim wypadku należy zmniejszyć dawkę do takich ilości, po których te objawy nie będą występowały. Odczucia te nie powinny być powodem do obaw – wynikają jedynie ze wzrostu aktywności NGF, który powoduje wzrost wrażliwości skórnej.

Literatura:

[1] Mykhaylo G. Moldavan et al. „Neurotropic and Trophic Action of Lion’s Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extracts on Nerve Cells in Vitro” International Journal of Medicinal Mushrooms 9(1) 2007

[2] Yao W et al. „Effects of amycenone on serum levels of tumor necrosis factor-α, interleukin-10, and depression-like behavior in mice after lipopolysaccharide administration.” Pharmacol Biochem Behav. 2015.

[3] Sanodiya BS et al. „Ganoderma lucidum: a potent pharmacological macrofungus.” Curr Pharm Biotechnol. 2009 Dec;10(8):717-42.

 

Kliknij aby dodać komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dietetyka i zdrowe odżywianie

More in Dietetyka i zdrowe odżywianie

Suplementy na ból głowy i migrenę

admin7 marca, 2024

Jak budować masę mięśniową?

Julia Cichaczewska2 lutego, 2024

Dieta IF – czym jest Intermittent Fasting?

Julia Cichaczewska18 stycznia, 2024

Napoje fermentowane – sekret zdrowia i witalności

Julia Cichaczewska1 grudnia, 2023

Jak poprawić działanie spalaczy tłuszczu? – praktyczne wskazówki

Julia Cichaczewska3 listopada, 2023

Dieta bogata w białko – zalety i wady

Spalacze.pl3 października, 2023

Naturalne spalacze tłuszczu – Jakie produkty mogą wspomagać proces spalania tłuszczu?

Julia Cichaczewska22 września, 2023

Zdrowe odżywianie: klucz do sukcesu – porady dietetyczne, nowości

spalacze11 kwietnia, 2023

Zdrowe zamienniki słodyczy – sprawdź czym zastąpić słodycze

spalacze29 marca, 2023

Jesteśmy tu dla Ciebie – od pierwszego kroku na ścieżce zdrowia, aż po finish. Odkryj naszą różnorodną ofertę, zaczerpnij wiedzy z naszego bloga i dołącz do społeczności, która wie, że zdrowie to więcej niż tylko dieta i ćwiczenia.

Copyright © 2016 spalacze.pl Wszelkie prawa zastrzeżone