Cukrzyca typu 2 jest niebezpieczną chorobą, która, gdy nie jest odpowiednio leczona, może prowadzić do wielu innych schorzeń, w tym chorób nerek, ślepoty, amputacji kończyn, a nawet śmierci.
Przyczyna cukrzycy
Cukrzyca to choroba związana z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Kiedy przestajesz wydzielać i reagować na normalne ilości insuliny po spożyciu pokarmów zawierających węglowodany, jest to stan zwany insulinooporoność, najbardziej znany symptom cukrzycy. Insulina, hormon transportowany do komórek w celu zagospodarowania węglowodanów w naszym metabolizmie, jest uwalniany przez trzustkęów. Ale osoby z cukrzycą nie reagują prawidłowo na insulinę, co powoduje podwyższony wysoki poziom cukru we krwi przez zbyt długi czas i tym samym rozwój cukrzycy.
Cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 jest najpowszechniejszą postacią cukrzycy i w przeciwieństwie do cukrzycy typu 1 występuje zwykle u osób powyżej 40 roku życia, zwłaszcza u osób z nadwagą. Cukrzyca typu 2 jest spowodowana insulinoopornością, co oznacza, że hormon insuliny jest uwalniany, ale osoba nie reaguje odpowiednio na jej działanie. Cukrzyca typu 2 to zaburzenie metaboliczne spowodowane zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Ciało może radzić sobie przez pewien czas z tym stanem, produkując więcej insuliny, ale ostatecznie cukrzyca może negatywnie wpływać na prawie każdy system w organizmie, wpływając na metabolizm, trawienie, wagę , sen, wzrok i nie tylko.
Istnieje wiele przyczyn cukrzycy typu 2, a choroba zwykle rozwija się z powodu połączenia czynników, w tym:
- Złej diety
- nadwagi
- intensywnych stanów zapalnych
- siedzącego trybu życia
- doświadczania dużych ilości stresu
- posiadanie rodzinnej historii cukrzycy
- nadciśnienie krwi
- zaburzenia hormonalne
- narażenie na toksyny, wirusy lub szkodliwe chemikalia
- przyjmowanie niektórych leków (takich jak te, które zakłócają produkcję insuliny)
Na szczęście istnieją sposoby na naturalne odwrócenie cukrzycy.
3- etapowy plan niwelowania cukrzycy
Krok 1: Usuń te pokarmy, aby naturalnie odwrócić cukrzycę
Niektóre pokarmy negatywnie wpływają na poziom cukru we krwi, powodują stany zapalne i wywołują negatywne reakcje odpornościowe. Aby naturalnie odwrócić cukrzycę, pierwszym krokiem jest usunięcie z diety tych pokarmów:
Cukier rafinowany: cukier rafinowany szybko podnosi poziom glukozy we krwi, a najgorszymi winowajcami są tutaj napoje gazowane, soki owocowe i inne słodkie napoje. Ta forma cukru szybko dostają się do krwiobiegu i mogą powodować ekstremalne podwyższenie poziomu glukozy we krwi.
Alkohol: Alkohol może niebezpiecznie zwiększyć poziom cukru we krwi i prowadzić do zatrucia wątroby. Badania opublikowane w Annals of Internal Medicine wykazały 43-procentowy wzrost zachorowalności na cukrzycę związaną z intensywnym spożywaniem alkoholu, co definiuje się jako spożycie trzech lub więcej drinków (lub piw) dziennie.
Uwodornione oleje: usuń uwodornione, sztucznie utwardzane oleje jak margaryny ze swojej diety, będące źródłem negatywnych dla zdrowia tłuszczow trans, mających naukowo udowodnione działanie procukrzycowe.
Krok 2: Włącz te produkty do diety
Zdrowe tłuszcze: średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte na przykład w oleju kokosowym mogą pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi i służą jako preferowane źródło energii dla organizmu, w zamian za glukozę. Używanie mleka i oleju kokosowego, może również pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi, więc włącz te produkty do posiłków i jako dodatek do koktajli.
Chude białko: Jedzenie pokarmów białkowych ma minimalny wpływ na poziom glukozy we krwi i może spowolnić wchłanianie cukru w organizmie. Niektóre z najlepszych źródeł czystego białka obejmują ryby, które zawierają skoncentrowane źródło tłuszczów omega-3, które zmniejszają intensywność stanów zapalny, wołowinę, drób, soczewicę i jajka.
Żywność o niskim ładunku glikemicznym: Indeks glikemiczny żywności informuje o potencjale żywności zwiększającym poziom glukozy we krwi. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym są przekształcane w cukier po zjedzeniu szybciej niż żywność o niskim indeksie glikemicznym. Są to głównie produkty zawierające złożone węglowodany – fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, najlepiej w formie nieprzetworzonej
Krok 3: Skorzystaj z tych suplementów
- Pikolinian chromu
Przyjmowanie 200 mikrogramów pikolinianu chromu trzy razy dziennie podczas posiłków może pomóc poprawić wrażliwość na insulinę. W przeglądzie opublikowanym w Diabetes Technology and Therapeutics oceniano 13 badań, w których stwierdzono znaczną poprawę kontroli glikemii i znaczne zmniejszenie hiperglikemii i hiperinsulinemii po zastosowaniu przez pacjentów suplementacji pikolinianem chromu. Inne pozytywne efekty powiązane z suplementacją chromu to między innymi obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
- Cynamon
Cynamon ma zdolność obniżania poziomu cukru we krwi i poprawiania wrażliwości na insulinę. Badanie przeprowadzone na Western University of Health Sciences w Pomona w Kalifornii wykazało, że spożywanie cynamonu wiąże się ze statystycznie istotnym spadkiem poziomu glukozy w osoczu, cholesterolu LDL (złego cholesterolu o niskiej gęstości) i trójglicerydów. Spożycie cynamonu pomogło również zwiększyć poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu o wysokiej gęstości).
- Olej rybny
Przyjmowanie suplementów z olejem rybnego może pomóc poprawić markery cukrzycy poprzez zmniejszenie poziomu trójglicerydów i podniesienie poziomu cholesterolu HDL. Badania opublikowane w Journal of Research in Medical Sciences pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w oleju rybnym są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania insuliny, zapobiegania nietolerancji insuliny i zmniejszania stanu zapalnego. Aby efektywnie korzystać z benefitów suplementacji olejem rybnym, sugeruje się przyjmowanie dawki 1000 miligramów dziennie.
Facebook
RSS