Okres jesienno-zimowy nie jest czasem, który jest łaskawy dla naszego organizmu. Przez niskie temperatury na zewnątrz i suche powietrze w pomieszczeniach zamkniętych, często występują u nas liczne przeziębienia i infekcje. Takie infekcje mogą nas wyłączyć z życia i sprawić, że ominiemy kilka treningów. Warto więc wiedzieć, jak wzmocnić swoją odporność naturalnymi sposobami, by zamiast zwalczać, zapobiegać powstawaniu chorób.
Nie zapomnij o śnie
Warto wiedzieć, że sen jest sposobem na wzmocnienie pracy naszego układu odpornościowego. Niemal każdy z nas zdaje sobie sprawę, że sen jest najlepszym lekarstwem na przeziębienia, ale nie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, dlaczego tak jest. Podczas snu organizm zaczyna wytwarzać białka odpornościowe, które przyczyniają się do zapobiegnięcia lub zwalczenia infekcji i stanów zapalnych, które już są obecne. Jeśli więc chcesz zadbać o swoje zdrowie, możesz dbać, by twój system dobowy był odpowiedni. To oznacza, że w ciągu doby przespać musisz od 6 do 8 godzin.
Spożywaj witaminę D
Nie wiele osób zdaje sobie sprawę, ale witamina D ma ogromne znaczenie dla zdrowia układu odpornościowego. Ma ona zdolność do zapobiegania rozwoju różnego rodzaju infekcji i przyczynia się ona do szybszego powrotu do zdrowia. Warto sięgać po suplementy diety z tym składnikiem odżywczym, ponieważ większość naszego społeczeństwa cierpi z powodu jej niedoborów.
Witamina C
Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność sięgaj po owoce i warzywa, które zawierają w sobie witaminę C. Jest wiele osób, które sięgają po ten związek w postaci suplementów diety, jednak trzeba pamiętać, że jego duże ilości znajdują się w produktach naturalnych. Witamina C jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, dzięki czemu przyczynia się do zwalczania wolnych rodników i stresu oksydacyjnego, który może zaburzyć pracę układu immunologicznego i zmniejszyć jego zdolności odpornościowe.
Sięgnij po L-lizynę
W codziennej diecie na wzmocnienie układu odpornościowego nie powinno zabraknąć takiego składnika, jak L-lizyna. Jej działanie jest niezastąpione. Ma ona właściwości antywirusowe. A dodatkowo bierze ona udział w procesie budowy nowych przeciwciał, które będą zdolne do walki z drobnoustrojami. Możemy zdecydować się na połączenie tego związku z witaminą C, ponieważ wielu specjalistów twierdzi, że razem te składniki odżywcze mają jeszcze lepsze i silniejsze działanie.
Glutamina – aminokwas na odporność
Warto, by w twojej codziennej diecie znalazła się glutamina. Jest to aminokwas, który ma działanie wzmacniające dla układu odpornościowego. Jest to związek, który pełni ważną rolę podczas pierwszej linii obrony organizmu przed wirusami i bakteriami. Przyczynia się on do zamiany bakterii, które krążą po organizmie w nieszkodliwe komórki, unieszkodliwiając je.
Facebook
RSS