Każdej człowiek, nawet najbardziej konsekwentnie oraz rygorystycznie trzymający się ustalonej diety, może ulec pokusie, lub z potrzeby wynikającej sytuacji, poratować się spożyciem posiłku w restauracji czy innej placówce gastronomicznej. Wiele osób zadaje sobie pewnie pytanie, jaki wpływ taka sytuacja może mieć na efektywność naszej diety. W tym artykule odpowiemy sobie na pytanie czy istnieje rzeczywiste zagrożenie dla równowagi podjętej przez nas diety. Otóż takie sytuacje wcale nie muszą oddziaływać negatywnie na estetykę naszego ciała . Jak jeść rozsądnie podczas takich wypadów oraz jakie kupować produkty.
Co jest lepsze – mała przekąska czy posiłek?
Wiedząc, że nie mamy wyjścia i musimy spożyć posiłek w restauracji, należy wziąć pod uwagę odstęp czasowy pomiędzy posiłkami. Jeśli nie jest on duży oraz mamy świadomość tego, że w szybkim czasie będziemy w stanie dotrzeć do domu i spożyć posiłek, możemy zaspokoić poczucie głodu małą przekąską którą z łatwością możemy nabyć w sklepie. Osoby bardziej zapobiegliwe zawsze mają coś na ząb przy sobie, np. paczkowane migdały, produkt, który idealnie zaspokaja chwilowe poczucie głodu. Jednak zachęcamy, żeby pamiętać o możliwym umiarkowaniu w ich jedzeniu. W takim przypadku świetnie sprawdzają się również owoce. Alternatywą może być także nieprzetworzony nabiał, taki jak serek wiejski czy kefir. Takie produkty, które można dziś nabyć w sklepie z artykułami spożywczymi, co pozwoli nam na dłuższą chwilę zaspokoić uczucie głodu jakie wytwarza nasz żołądek. Kiedy jednak z jakichś powodów nie uda nam się powrócić do miejsca zamieszkania, nie mamy innego wyjścia jak zjeść coś w barze czy restauracji.
Jakim sposobem spożyć posiłek w mieście, nie narażając przy tym własnego zdrowia oraz wysiłków związanych z dietą?
Spożycie posiłku w innych okolicznościach, niż zacisze domowej kuchni, często bywa sprawdzianem dla naszej psychiki, ponieważ to ona może wpłynąć nam na silną wolę, co przekłada się na nasze wybory podczas wizyt w punkcie żywienia zbiorowego. A złe wybory mogą silnie zaburzyć nasz proces redukcji wagi. Statystyki pokazują, że duża rzesza osób, która podjęła walkę z nadmiernymi kilogramami, po odstąpieniu od zasad restrykcyjnej diety nie potrafi powrócić do jedzenia sprzed okresu okazania słabości żywieniowej. Jednak sytuacja nie musi wyglądać tak drastycznie. Pokażemy państwu kilka wskazówek mogących wspomóc zminimalizowanie ryzyka związanego ze zjedzeniem niewłaściwego posiłku.
zwalcz poczucie stresu– nadmierny stres bardzo utrudnia pracę nad redukcją tłuszczu, tak samo również, jak towarzyszące nam często w takich sytuacjach poczucie winy oraz inne źle wpływające na kondycję psychiczną emocje. Należy traktować żywienie się w punktach gastronomicznych jako okazjonalne i przyjemne odstępstwo od codziennej rutynowej diety. Należy więc umieć docenić ten wyjątkowy moment! Trzeba pamiętać, że posiadając szerszą wiedzę w tematyce właściwego odżywiania, należy ją wykorzystać w sposób praktyczny.
Wybór lokalu również jest ważny– jeżeli chodzi o błędy żywieniowe, pobłądzić możemy w każdym miejscu gorszych lub lepszych wyborów żywieniowych. Zarówno bar jak i luksusowa restauracja mogą okazać się dla nas zgubne, jednak to drugie wymienione przez nas miejsce, z reguły okazuje się korzystniejsze. Dziwię się jak za sprawą karty menu, która może okazać się bardziej przychylna dla osób będących na diecie, a kucharz znający kulinarne tajniki nie dopuści do zaprzepaszczenia walorów odżywczych zamówionych przez nas dań, można zapomnieć o naszych przyzwyczajeniach żywieniowych i zaniedbać dietę. Kolejnym nieodzownym pozytywem takiej sytuacji jest fakt, iż bardzo często istnieje możliwość dostosowania walorów dania do naszych indywidualnych potrzeb, co stanowi w wielu przypadkach bardzo niedocenianą zaletę. Należy liczyć się jednak z faktem, iż zamawiając dania w restauracji narażamy się na duże koszta. Jeżeli jednak są to sytuacje sporadyczne warto podarować naszemu wycieńczonemu przez dietę organizmowi tę chwilę radości.
Facebook
RSS