Kazeina jest jednym z najpopularniejszych białek stosowanych w odżywkach dla sportowców. Wykazuje ona silne właściwości antykataboliczne, a dzięki temu hamuje rozpad masy mięśniowej. W przypadku kazeiny liczy się to, że proces jej trawienia trwa długo, nawet przez wiele godzin, dzięki czemu mięśnie cały czas są zaopatrywane w wysokie dawki aminokwasów, które są niezbędne do rozwoju mięśni. Czas dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego suplementu diety.
Jak działa kazeina?
Kazeina po spożyciu dochodzi do żołądka, a tam pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się, w efekcie tego powstaje śluzowy skrzep, który jest wolno trawiony. Proces trawienia kazeiny może trwać nawet kilka godzin, a przez cały ten czas aminokwasy będą stopniowo uwalniane i dostarczane do mięśni, jako ich niezbędny budulec. Jednak tak długie trawienie ma swoje wady. Podaż białek przez długi czas utrzymywany jest na stałym poziomie, a jednak jest to niższa wartość niż po spożyciu białka serwatkowego. Dla wyjaśnienia, po spożyciu białka serwatkowego w organizmie dochodzi do skoku wyrzutu białek do krwiobiegu, a przy kazeinie proces ten jest wolniejszy i stopniowy. Z tego powodu kazeina ma mniejsze działanie anaboliczne niż serwatka, ale w zamian wykazuje większe właściwości antykataboliczne. Okazuje się, że to białko może hamować rozpad mięśni nawet o 40 procent.
Kazeina micelarna
Kazeina micelarna jest pozyskiwana w procesie odtłuszczania i oczyszczania mleka z zanieczyszczeń i laktozy. Ten rodzaj białka pozyskuje się w niskiej temperaturze, a dochodzi do tego dzięki naturalnej mikrofiltracji, czyli procesie, który przebiega bez użycia chemikaliów. Dzięki temu możliwe jest otrzymanie kazeiny, która ma nienaruszoną strukturę peptydową, a dodatkowo wykazuje dużą zawartość L-glutaminy i aminokwasów BCAA. Proces pozyskiwania tego rodzaju kazeiny jest droższy i dłuższy niż w przypadku kazeiny wapnia.
Kazeina wapnia
Jeżeli na opakowaniu suplementu diety widnieje nazwa kazeinian, to masz do czynienia z kazeinianem wapnia. Jest to kazeina kwasowa, która powstaje przy procesie produkcji sera. Pod wpływem procesów przy tworzeniu sera, dochodzi do naruszenia struktury białka, a także do zmniejszenia jego aktywności biologicznej. Zachowuje się jednak pełna sekwencja aminokwasowa. Podczas procesu tworzenia się sera, dodaje się do niego wodorotlenek wapnia, który ma za zadanie zneutralizować kwasowość mleka. Ten rodzaj białka stosowany w suplementacji wykazuje wysoką zawartość L-glutaminy.
Warto jednak dodać, że ten rodzaj białka na noc sprawdza się nieco gorzej od kazeiny micelarnej. Jest tak dlatego, że proces trawienia tego białka zachodzi znacznie szybciej niż w przypadku kazeiny micelarnej. Na rynku pojawia się wiele rodzajów kazeiny, a to micelarna okazuje się najlepsza.
Facebook
RSS