W utracie nadmiernych kilogramów może przeszkadzać wiara w pewne mity na temat odchudzania. Celem tego artykuły jest obalanie trzech z takich mitów, a tym samym ułatwienie skutecznej walki z nadwagą.
Produkty light pomogą w odchudzaniu
Coraz więcej osób stara się stosować lekką dietę, która umożliwia zachowanie zdrowia i szczupłej sylwetki. Produkty spożywcze nie pasujące do takiej diety próbuje się zastąpić innymi, dlatego tak dużą popularność zdobyła żywność light. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy takie produkty naprawdę są zdrowe i ułatwiają odchudzanie.
W żywności typu light niektóre składniki zastępowane są produktami zawierającymi mniej tłuszczu, natomiast zamiast cukru wykorzystuje się sztuczne środki słodzące. Najczęściej taka żywność zawiera około 30% mniej kalorii niż normalne pożywienie. Nie ma jednak przepisów prawnych, które sankcjonowałby definicję pojęcia „produkty light”. Oznacza to, że producenci mogą zamieścić taką informację na żywności, której kaloryczność jest niemal taka sama jak normalnych produktów. Nie to jednak stanowi największy problem. Cukier często zastępowany jest słodzikiem, czyli sztuczną substancją chemiczną. Zachowanie właściwej konsystencji w takich produktach jak majonez wymaga natomiast zastosowania chemicznych stabilizatorów. Co więcej, część cukru w majonezie light zastępowana jest cukrem. Oznacza to, że żywność typu light nie jest ani zdrowa, ani mniej tucząca. Jest natomiast pułapką dietetyczną, na którą nabiera się wiele osób, starających się stosować zdrową i lekką dietę.
W tym miejscu należy także zaznaczyć, że umiarkowana ilość tłuszczu w codziennej diecie jest niezbędna. Tłuszcz to równie ważny składnik odżywczy jak białko i węglowodany. Umożliwia on właściwe wykorzystanie witamin A, D, E i K. Mleko odtłuszczone jest gorzej przyswajane i trawione, a chudy ser nie dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, których cennym źródłem jest ser półtłusty. Jedzenie warzyw z odrobiną tłuszczu ułatwia natomiast przyswojenie karotenoidów, które chronią przed nowotworami i chorobami serca. Można zatem stwierdzić, że stosowanie produktów typu light nie ułatwia odchudzania i może przynieść negatywne skutki zdrowotne.
Ilość wylanego potu odzwierciedla tempo redukcji wagi
Wiele osób jest przekonanych, że utrata zbędnych kilogramów wymaga bardzo intensywnych treningów, podczas których po ciele spływa pot. W rzeczywistości ilość potu nie odzwierciedla liczby spalonych kalorii i nie decyduje o tym, jak szybko spalona zostanie tkanka tłuszczowa.
Pogląd, według którego pot prowadzi do utraty wagi nie jest nowy. Nie można zaprzeczyć, że w tejże teorii znajduje się trochę prawdy. Należy jednak wyjaśnić, że spadek wagi nie jest związany z ubytkiem tkanki tłuszczowej. Wraz z potem organizm traci wodę, co wyjaśnia fakt, iż po bardzo intensywnym wysiłku waga jest trochę niższa. Mówiąc w skrócie, taki trening prowadzi do odwodnienia organizmu. Intensywny wysiłek może doprowadzić do utraty nawet 1 litra wody na godzinę, a jak wiadomo, waga litra wody wynosi 1 kilogram. Dokładna ilość traconego potu uzależniona jest nie tylko od intensywności treningu, ale i od temperatury i wilgotności miejsca, w którym on się odbywa, jak również od założonego na czas treningu stroju, indywidualnych predyspozycji i stanu zdrowia. Dużą ilość potu tracimy na przykład w trakcie pobytu w saunie, a nikt nie ma wątpliwości co do tego, że przebywanie w niej nie jest treningiem sportowym i sposobem na pozbycie się nadwagi. Tkanka tłuszczowa jest spalana w procesie termogenezy, przy ujemnym bilansie kalorycznym, co zmusza organizm do wykorzystania jako paliwa zasobów tłuszczu. W celu przyśpieszenia tempa spalania tkanki tłuszczowej można zatem wykorzystać suplementy diety, określane jako termogeniki.
Podczas intensywnego wysiłku dochodzi do utraty dużej ilości wody, dlatego organizm potrzebuje odpowiedniego nawodnienia. Wówczas waga wraca do normy, co potwierdza, iż ilość traconego potu nie jest adekwatna do traconej tkanki tłuszczowej. O nawodnieniu warto pamiętać nie tylko po zakończeniu treningu, ale i w trakcie jego trwania, ponieważ strata zbyt dużej ilości wody ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. Nie ma natomiast sensu zakładanie na trening odzieży zwiększającej potliwość.
Krótka głodówka to szybki i bezpieczny sposób na pozbycie się kilku kilogramów
Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że długotrwała głodówka stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i nie powinna być traktowana jako metoda walki z nadwagą. Niestety, nie wszyscy mają takie samo zdanie na temat krótkotrwałych głodówek. Kilkudniowa głodówka bywa traktowana jako dieta umożliwiająca szybkie spalenie kilku kilogramów, na którą może pozwolić sobie każdy.
Na początku należy zaznaczyć, że krótkotrwałe restrykcyjne diety powinny być traktowane wyłącznie jako diety oczyszczające, chociaż i w tym przypadku opinie są podzielone. Zdaniem lekarzy znacznie lepszym i bezpieczniejszym sposobem oczyszczania jest robienie sobie co jakiś czas dni owocowo-warzywnych. Na zastosowanie głodówki może pozwolić sobie wyłącznie zdrowa osoba, tak więc najpierw należy wykonać odpowiednie badania. Niezbędna jest przede wszystkim jest morfologia krwi, która pozwala na wykluczenie na przykład anemii. Należy również sprawdzić, w jakim stanie jest serce oraz narządy wchodzące w skład układu trawiennego. Zaleca się zatem wykonanie EKG oraz USG. Na głodówkę nigdy nie powinny decydować się osoby starsze, dzieci i nastolatkowie. Przeciwwskazaniem do restrykcyjnej diety są także rozmaite choroby przewlekłe.
Niezależnie od stanu zdrowia nie można przedłużać głodówki, w celu spalenia nadmiernej tkanki tłuszczowej. W pierwszych dniach diety następuje zużycie zapasów glikogenu z wątroby, natomiast spalanie właściwej tkanki tłuszczowej rozpoczyna się dopiero później. Stosowanie przez tak długi okres głodówki doprowadziłoby do poważnych niedoborów żywnościowych. Zagrożenie pojawia się już po dwóch dniach bardzo restrykcyjnej diety, tak więc głodówka nie jest sposobem na bezpieczne odchudzanie.
Facebook
RSS