Czy można zastąpić mleko krowie?, otóż można. Amerykanie od lat nadużywają mleka i produktów mlecznych. W chwili obecnej nabiał stanowi 25 % pożywienia. Należy sobie uświadomić, że tak duża ilość pokarmów jednego typu eliminuje z diety inne bardzo wartościowe składniki.
Produkty mleczne niestety między innymi są przyczyną: kataru, przeziębień, kaszlu, alergii, a nawet zapalenia płuc.
Dlatego poznajmy bardzo dobre substytuty czyli zamienniki krowiego mleka.
Mleczko sezamowe
Mleczko sezamowe uważane jest za jeden z najlepszych napojów odżywczych. Pomaga zwiększyć masę ciała i doskonale wzmacnia przewód pokarmowy. Jego wartość odżywcza jest nadzwyczajna. Jest jednym z podstawowych napojów dla mieszkańców Bliskiego Wschodu. Mleczko sezamowe można dodawać do kanapek, owoców, wywarów jarzynowych. Dwie porcje dziennie spożywane z bananem pozwalają przybrać szybko na wadze.Pobudzają przemianę materii.
Mleczko migdałowe
Przyrządzamy z migdałów łuskanych lub niełuskanych. Należy je namoczyć w soku ananasowym, jabłkowym, wodzie z miodem i odstawić na całą noc. Zabieg ten zmiękcza orzechy. Następnie migdały miksujemy z wodą przez 2 – 3 minut, dodając miód, daktyle, banany lub inny owoc. Takie mleczko możemy dodawać do zup, płatków zbożowych. To napój wysokobiałkowy.
Mleczko sojowe
Rozpuszcza się je w wodzie w proporcji 1 – 2 łyżek stołowych na szklankę. Dosładzamy je cukrem, miodem lub melasą. Można je także łączyć z owocami chlebem świętojańskim, daktylami, bananami. Mleczkiem sojowym można zastępować mleko krowie w niemal wszystkich przepisach kulinarnych. Jest do niego bardzo podobne.
Mleczko z nasion dyni, sezamu i słonecznika
Mleczko z nasion przyrządza się identycznie jak z orzechów. Nasiona moczymy przez noc w celu zmiękczenia, potem miksujemy z wodą do pełnej płynności. Dodajemy elementy poprawiające lub zmieniające smak. Jeżeli nie mamy miksera to można stosować mączkę z nasion mieszając ją z wodą.
Mleko owsiane
Mleko owsiane jest jednym z najpopularniejszych napojów zastępujących mleko krowie. Jest mniej tłuste, niż napoje tego typu przygotowywane z orzechów czy pestek. Dzięki temu mniej kaloryczne, odpowiednie dla osób dbających o linię. To tylko jeden z atutów tego zamiennika. Owies zawiera mnóstwo witaminy E, która spowalnia procesy starzenia, działa antynowotworowo i zapobiega chorobom układu krążenia. W tym zbożu znajduje się także mnóstwo innych antyoksydantów oraz błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi.
Do wykonania mleka owsianego potrzebne są:. Potrzebne są:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 500 ml zimnej wody przegotowanej,
- 100 ml wrzątku,
- dowolne przyprawy: sól, cukier, cynamon, wanilia,
- gaza do odciśnięcia,
Wszystkie orzechy i pestki trzeba bowiem namaczać przez 8-12 h. Przy produkcji napoju z płatków owsianych, nie jest to konieczne.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, mieszamy i zostawiamy do naciągnięcia. Gdy zmiękną, wsypujemy je z przyprawami i wlewamy wodę do mini malaksera. Blendujemy przez 1-2 minuty. Po tym czasie przeciskamy nasze mleko przez potrójnie złożoną gazę. Dokładnie odciskamy.
Ten napój doskonale sprawdza się jako wegański zamiennik krowiego mleka. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kasz i potraw śniadaniowych. Jest jednak lekkie i delikatne w smaku, więc każdemu przypadnie do gustu jako dodatek do kawy lub baza do kakao.
Warto wykorzystywać takie zamienniki, bo dają zdrowie i są świetną alternatywą dla krowiego przysmaku w szklance.
Facebook
RSS