Patrząc na kategorię produktów, jakimi są spalacze tłuszczu, z pewnością na przestrzeni kilku ostatnich lat wiele się w tym temacie zmieniło. Dawniej kojarzyły nam się one z mało bezpiecznymi środkami, które w swoim składzie zawierały bardzo dużą ilość dodatków, powodujących liczne skutki uboczne dla naszego organizmu. Dziś producenci mają nam do zaoferowania naprawdę bardzo dobrej jakości produkty, co sprawia, że są one w pełni bezpieczne, a do tego niebywale skuteczne. Co jest ich fenomenem? Z czego wynika to bezpieczne ich zażywanie? Na jakie spalacze tłuszczu powinniśmy zwracać uwagę?
***
Głównym z atutów, jakie wymienić można w przypadku spalaczy tłuszczu jest ich naturalny skład. Nie znajdziemy tam żadnych chemicznych substancji czy szkodliwych składników. Możemy postawić jedynie na to wszystko, co w odpowiedniej ilości jest dla naszego organizmu po prostu odpowiednie. Co stanowi główny skład tych specyfików?
- czarna kawa
Kawa jest głównym składnikiem, jeśli w grę wchodzą spalacze tłuszczu. Jak działa? Jej głównym zadaniem jest poprawa zdolności wysiłkowych. Dobrze jest ją pić, ale w granicach zdrowego rozsądku. Dla osób narażonych na długofalowy stres, nie jest ona dobrym rozwiązaniem, ale dla większości z nas 1 – 2 filiżanki dziennie, to bardzo dobra opcja.
- zielona herbata
Zielona herbata jest jedną z najzdrowszych, jeśli w grę wchodzi ten właśnie napój. Udowodniono, że regularne jej picie wspomaga proces odchudzania, a także poprawia nastrój, wycisza, uspokaja. Jest bez dwóch zdań doskonałą alternatywą dla tradycyjnej, klasycznej herbaty.
- guarana
W guaranie znajduje się duża ilość kofeiny, działając jeszcze silniej i zdecydowanie dłużej niż zwykła kawa. Działa ona pobudzająco na organizm dodając mu energii, ale ma ona także na wspomaganie procesu termogenezy. Udowodniono w badaniach, że ma ona także dobry wpływ na kondycję, dlatego też spożywana przez sportowców, może okazać się bardzo dobrym wyborem.
- czerwona herbata
W czerwonej herbacie zawarta jest kofeina i liczne polifenole, dlatego też okazuje się być ona nie tylko dobrym napojem do picia, ale również i skutecznym rozwiązaniem wspomagającym cały proces odchudzania. Zaleca się picie jej po każdym posiłku.
- zielona kawa
Jest to popularna kawa, choć nie jest ona palona, a to sprawia, że zawiera w sobie bardzo cenny i niezwykle wartościowy kwas chlorogenowy. Jej zadaniem jest poprawa wrażliwości insulinowej, jak również i regulacja wchłaniania cukrów.
- imbir
Przyprawa ta jest niezwykle popularna w kuchni. W połączeniu z innymi przyprawami działa ona prozdrowotnie, a także wykazuje silne działanie w walce z tłuszczem.
- kardamon
Idealna przyprawa zarówno do potraw słodkich, jak również i wytrawnych. Oprócz tego, że nadaje niezwykły smak, to wpływa ona także pozytywnie na układ odpornościowy, na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, na przemianę materii. Jednym słowem – warto wprowadzić go do swojej diety.
- cynamon cejloński
Jeśli będziemy zażywać ten właśnie produkt do swoich potraw, znacząco wpłynie on na zmniejszenie apetytu na słodkości. Cynamon ten działa bowiem na gospodarkę insulinową, dzięki czemu łaknienie na słodkie rzeczy zostaje znacznie ograniczone, a my nie jedząc go, zmniejszamy ilość przyjmowanych dziennie kalorii.
- kurkuma
Bardzo popularna przyprawa wykorzystywana w kuchni indyjskiej. Działa ona przeciwko tłuszczowi i jest składnikiem mieszanki curry. To właśnie ona działa blokująco na powstawanie komórek tłuszczowych.
- pieprz
Pieprz używa w swoich kuchniach większość z nas, a jednak mimo wszystko nie zdajemy sobie sprawy, jak dobrym jest on spalaczem. W jego składzie znajduje się między innymi piperyna, która to odpowiedzialna jest za lepsze wchłanianie składników odżywczych, w tym też działanie kurkumy.
- kminek
Kminek jest bardzo cenną przyprawą, choć nie przez wszystkich lubianą. Dodawany do diet jest w stanie jednak znacząco wspomóc trawienie posiłków. Nawet, jeśli nasza dieta nie jest do końca zdrowa, działa ona na układ trawienny znakomicie.
- papryczka chilli
Choć bardzo ostra, zawarta jest w niej substancja, którą nazywamy kapsaicyną. To właśnie ona odpowiedzialna jest za ostry smak, ale jednocześnie ona też przyspiesza metabolizm i poprawia samopoczucie.
Podsumowanie
Każdy z tych produktów jest niezwykle specyficzny i każdy działa niezwykle pozytywnie, jeśli w grę wchodzi spalanie tłuszczu i przyspieszanie przemiany materii. Co ważne, oprócz swojego pozytywnego działania, nie powoduje skutków ubocznych, jeśli jest zażywany zgodnie z zaleceniem producenta. Chcąc schudnąć szybciej i bardziej efektywnie, na pewno warto wybierać spalacze tłuszczu, ale tylko takie, które tego wyboru są po prostu warte.
Facebook
RSS