Choroby nowotworowe są tymi, których boimy się najbardziej. Wywołują je nie tylko czynniki genetyczne, ale także złe nawyki żywieniowe. Sporo zależy od tego co jemy. Dlatego dzisiaj dieta antynowotworowa. Polecamy dlatego odpowiednie produkty zmniejszające ryzyko zachorowania na raka.
Aronia
Jest zasobna w przeciwutleniacze, witaminy C i E. Chroni przed rakiem układu krwiotwórczego oraz płuc.
Brokuły
Zawiera selen, kwas foliowy i indole wymiatające rakotwórcze wolne rodniki. Chronią przed rakiem piersi, żołądka i skóry.
Ciemny ryż
Jest obfity w błonnik i przeciwutleniacze. Chroni przed rakiem jelita grubego, żołądka i przełyku.
Czosnek
Obfituje w selen, alicynę, cynk i witaminę C i dlatego chroni przed rakiem płuc, żołądka i jelit.
Grejpfrut
To idealne źródło witaminy C i likopenu chroniących komórki przed uszkodzeniami. Chronią przed rakiem żołądka, jelit, przełyku i płuc.
Czerwone wino
Jest zasobne w polifenole o silnym działaniu przeciwutleniającym. Chroni przed rakiem płuc. Można je też zastąpić garścią winogron.
Zielona herbata
Bogata w kwercetynę, rutynę i kempferol. To one mają działanie ochronne przed rakiem piersi, płuc, jelita grubego żołądka.
Dynia
Jest zasobna w dobroczynne karotenoidy. Chroni przed rakiem układu pokarmowego, szyjki macicy, piersi, pęcherza i skóry.
Fasola
To źródło kwasu foliowego, błonnika i witaminy E. Chroni przed nowotworem żołądka, wątroby, płuc i szyjki macicy.
Brukselka
Dzięki obecności indoli pobudza procesy antynowotworowe. Chroni przed rakiem skóry, płuc i szyjki macicy.
Soja
Zawarta w niej genisteina to fitohormon hamujący wzrost komórek nowotworowych. Chroni przed rakiem piersi, szyjki macicy i prostaty.
Pomidor
Zawiera likopen, który też stanowi tarczę przeciwnowotworową. Ochrania przed rakiem prostaty, jajnika i szyjki macicy.
Płatki owsiane
To skarbnica selenu, witaminy E i błonnika. Chroni przed rakiem płuc i jelita grubego.
Łosoś
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i selen dające ochronę przed rakiem trzustki, skóry, jajnika i szyjki macicy.
Kapusta
Dzięki kwercetynie, beta – karotenowi, kwasowi foliowemu i błonnikowi ochrania układ pokarmowy, płuca i pęcherz przed chorobą nowotworową.
Kawa
Zawarte w niej polifenole także stanowią barierę przeciwnowotworową dla jelit, odbytu, żołądka i przełyku.
Truskawki
Są bogate w witaminę C, beta- karoten i kwas elagowy. Chroni przed rakiem piersi płuc i żołądka.
Siemię lniane
Są w nim kwasy tłuszczowe, omega 3 i witamina E. Ochrania przed rakiem żołądka, jelita i płuc.
Produkty te są bardzo ważne i stanowią świetną profilaktykę, w kwestii zapobiegania chorobom. Pamiętajmy na co dzień można naturalnie wspomagać się tym co smaczne.
Facebook
RSS