Odchudzanie to sztuka wyrzeczeń. Nie ze wszystkiego musisz jednak rezygnować w pełni. Proponujemy Ci prostą zamianę produktów na zdrowsze lub bardziej dietetyczne. Dzięki temu nie stracisz tego co lubisz, a wprowadzisz w życie odrobinę produktów fit. Co warto zamienić w codziennym jadłospisie?
Pieczywo żytnie zamiast pieczywa białego
Choć według niektórych białe pieczywo jest groźniejsze niż arszenik, my nie posuwamy się aż tak daleko. Nie oznacza to jednak, że nie możesz zastąpić go zdrowszą wersją. Żytnie pieczywo razowe zawiera znacznie więcej błonnika oraz zapewnia sytość na dłużej. Najlepiej, jeśli uda Ci się znaleźć pieczywo pełnoziarniste – jest najzdrowsze. Wybierz pieczywo żytnie dobrej jakości, gdyż często można spotkać się z tanimi imitacjami zabarwionymi na brązowo karmelem. Prawdziwy żytni chleb powinien być ciężki i posiadać nieco gliniastą strukturę. Nie przesadź jednak z pieczywem żytnim, bo jest bardziej kaloryczne niż białe. Cóż, zdrowie wymaga poświęceń.
Owoce zamiast soków
Mogłoby się wydawać, że soki to prawdziwa witaminowa bomba, która nie może zaszkodzić. Istnieje wiele diet opartych na sokach, także tych, które mają w założeniu odchudzić. Jak jest naprawdę? Musisz pamiętać o tym, że soki zawierają ogromną ilość cukru (naturalnego, ale jednak cukru), przez co są bardzo kaloryczne. Jednocześnie pozbawia się cennego błonnika, więc są bardzo łatwo przyswajalne. Zamień soki na świeże owoce i warzywa, a będzie to z korzyścią dla Twojego zdrowia oraz odchudzania. Jeśli zaś chcesz wypić sok, wyciśnij go za pomocą sokowirówki, która nie pozbawia go błonnika oraz cennych witamin.
Jogurt naturalny zamiast śmietany
Wakacje to pora truskawek, pomidorów, jagód oraz innych owoców, które chętnie spożywamy w dużych ilościach. Niestety, często dodajemy do nich tuczącej śmietany, która zawiera mnóstwo tłuszczu. Zamień śmietanę na jogurt naturalny lub grecki i to nie tylko w przypadku owoców, ale i zup oraz sosów. Potrawa będzie mniej kaloryczna, a zyska cenne kultury bakterii wpływające pozytywnie na układ odpornościowy czy florę bakteryjną jelit.
Płatki owsiane zamiast kukurydzianych
Choć słodkie płatki kukurydziane reklamuje się jako idealny posiłek dla dzieci, są one właściwie… śmieciowym jedzeniem. Fast foodem, który można porównać do burgerów lub chipsów. Zawierają mnóstwo cukru, są pozbawione błonnika, a dodatki witaminowe to mrzonka. Czym je zastąpić? Dobrą i zdrową alternatywą są naturalne płatki owsiane. Zawierają mnóstwo białka, błonnika, a także bogactwo witamin oraz minerałów. Odżywcza owsianka o poranku to przepis na sytość, zdrowie oraz lekkość.
Stewia zamiast cukru
Gdy spojrzymy, do czego dodaje się cukru, łatwo wpaść w panikę. Cukier jest wszędzie: w słodyczach, napojach, dżemach a nawet w chipsach. Wyeliminowanie nadmiaru węglowodanów z diety to pierwszy krok do odchudzania. Czym jednak zastąpić cukier? Doskonałym dodatkiem do napojów, ciast czy deserów jest stewia – słodzik naturalnego pochodzenia 300 razy słodszy niż cukier. Stewia nie powoduje wysokiego wyrzutu insuliny, nie psuje zębów, a co ważniejsze, charakteryzuje się prawie zerową kalorycznością. Równie dobrą alternatywą dla cukru jest także ksylitol oraz erytrytol.
Oliwa z oliwek zamiast majonezu
Zgadza się, oliwą nie jesteś w stanie zastąpić majonezu w 100%. To inny smak oraz konsystencja. Jednakże chodzi tu o to, aby zamienić tuczące sałatki z majonezem, na zdrowsze wersje z oliwą z oliwek. To doskonałe źródło zdrowego tłuszczu, które wręcz pomoże Ci z nadwagą. A dlaczego warto zrezygnować z majonezu? Cóż, głównym powodem jest kaloryczność. Jedna łyżka majonezu to aż 160 kcal
Sezam, otręby lub siemię zamiast bułki tartej
Wielu nie wyobraża sobie gotowania bez bułki tartej. Służy jak panierka, zasmażka oraz dodawane jest np. do fasolki szparagowej. Niestety, oprócz tego, że sama w sobie jest niezwykle kaloryczna i nie zawiera żadnych cennych składników odżywczych, to na dodatek ma jedną bardzo złą cechę – chłonie olej w zastraszającym tempie. Do tego stopnia, że sama panierka może być bardziej kaloryczna, niż smażone mięso. Zrezygnuj z bułki tartej lub zastąp ją posypką z sezamu, otrębów lub siemienia lnianego. Dzięki cennym składnikom, które zawierają, dodatkowo wzbogacą Twoje potrawy.
Pasta z awokado zamiast margaryny
Były czasy, gdy margarynę uznawano za zdrowszą niż masło. Dziś dobrze wiemy, że nie jest to prawdą i z tej pary warto wybrać właśnie masło. Jest jednak jeszcze jeden dobry zastępnik dla margaryny – awokado. Wystarczy, że rozetrzesz dojrzałe awokado na pastę, a zyskasz świetne i bardzo zdrowe smarowidło do chleba. Awokado posiada przyjemny maślany smak i jest bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu.
Kostka domowej roboty zamiast kostek rosołowych
Kostka rosołowa to w gruncie rzeczy sztuczny polepszacz smaku pełen niezdrowych substancji, takich jak glutaminian sodu. Choć są zdrowsze i ekologiczne alternatywy dla tradycyjnych kostek rosołowych, możesz przygotować własną, naturalną wersję. Wystarczy, że przygotujesz gęsty bulion warzywny, po czym go… zamrozisz w kostkach! Tak skoncentrowany wywar będzie doskonałym dodatkiem do rosołu lub sosów. Możesz także przygotować własną wersję suszonych warzyw. Posłuży Ci do tego elektryczna suszarka do grzybów.
Domowe masło orzechowe zamiast masła sklepowego
Masło orzechowe to prawdziwy hit wśród środowiska pasjonującego się zdrowym odżywianiem. Choć jest bardzo kaloryczne, zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych, np. kwasy oleinowe, białko, błonnik, magnez, potas czy witaminę E. Gdy przyjrzysz się jednak składom sklepowych maseł orzechowych, zauważysz, że zawierają często spore ilości soli, oleju palmowego oraz innych niepożądanych dodatków. Zawartość samych orzechów może w szczególnych przypadkach wynosić zaledwie 60%. Rozwiązanie? Przygotuj własną wersję masła orzechowego. Zaleta jest taka, że możesz go przygotować z tych orzechów, które najbardziej lubisz m.in. nerkowców, migdałów lub orzechów laskowych. Sklepowe masła orzechowe najczęściej produkowane są z orzechów arachidowych. Jak przygotować domowe masło orzechowe? Po prostu… zblenduj orzechy w mocnym blenderze! Nie musisz do niego nic dodawać, gdyż wypływający z orzechów olej sam nada masłu jednolitej konsystencji. Jeśli zaś nie masz ochoty lub możliwości, by zrobić masło, wybierz masła orzechowe dobrej jakości, o wysokiej zawartości orzechów.
Facebook
RSS