Proteiny to białko, które jest jednym z najważniejszych budulców organizmu człowieka. Znajduje się w mięśniach, jednak to nie tylko tam pełnią ważną rolę budulcową. Białko jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i trawiennego. Białko jest katalizatorem wielu reakcji chemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Sprawdź jakie jeszcze rzeczy musisz wiedzieć o proteinach i ich roli w organizmie.
Rodzaje protein
Nie wszystkie białka są takie same. W wielu produktach jakie spożywamy na co dzień znajduje się białko. Niekiedy jego ilości są znikome, a niektóre produkty to przede wszystkim białko. A jakie są rodzaje białka? Czy wszystkie proteiny są takie same? Oczywiście, że nie. Na początek musisz wiedzieć, że białka są zbudowane z dwudziestu aminokwasów. A aż osiem z nich to aminokwasy egzogenne, co oznacza, że organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać. Dlatego musimy mu je dostarczać wraz z pokarmem. Wyróżnia się dwa rodzaje białek:
Białka zwierzęce
Białka zwierzęce przez wielu są uznawane za te bardziej wartościowe. A to dlatego, że w większości przypadków dostarczają one do organizmu wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Jednak nie oznacza to, że możemy wybierać jedynie białka zwierzęce ponieważ są one również przepełnione przez nasycone kwasy tłuszczowe, a one wcale nie są dla nas wskazane.
Białka roślinne
Są one inne niż białka zwierzęce. Ich największym plusem jest to, że mają one w sobie o wiele mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są bezpieczniejsze dla zdrowia. Jednak ich przyswajalność jest znacznie mniejsza. Co prawda dostarczają one aminokwasy do organizmu, jednak nie przyswajają się one tak szybko i w takich ilościach jak w przypadku białek zwierzęcych. Warto również pamiętać, że białko roślinne to jedno z największych źródeł błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit i całego układy trawiennego.
Jakie są najlepsze źródła protein?
Przed rozpoczęciem suplementacji protein warto wiedzieć, jakie są najlepsze źródła białek. O jakości białka decyduje to jaką zawartość aminokwasów ma oraz jaką przyswajalnością się charakteryzuje. Jeśli zaczniemy od białka zwierzęcego to jednym z najlepszych źródeł jest drób. Kolejnym wartościowym źródłem białka zwierzęcego są jajka. Jest to białko, którego najbardziej potrzebują sportowcy, ponieważ białko z jajka ma w sobie wszystkie potrzebne organizmowi aminokwasy. W tym zestawieniu nie może zabraknąć ryb. Nie tylko są one źródłem białka, ale również kwasów tłuszczowych omega 3, które również są niezbędne dla zdrowia. Najlepiej wybierać tuńczyka i łososia. Białko zwierzęce to również mleko. Zawartość białka w tych produktach jest duża, ale należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczy i wybierać te z najmniejszą jego zawartością.
Przejdźmy teraz do źródeł białka roślinnego Jednym z największych źródeł białka jest soja. Jej przyswajalność jest naprawdę duża, ponieważ sięga aż dziewięćdziesięciu procent. Białko roślinne znajduje się również w białej fasoli, soczewicy, ciecierzycy oraz grochu.
Czy białko można przedawkować?
Mimo, że jest to składnik bardzo ważny dla całego organizmu i jego niedobór może być niebezpieczny dla zdrowia, to białko można przedawkować. Nadmiar białka może szkodzić zdrowiu. Nadmiar białka w diecie może doprowadzić do niedoboru witamin z grupy B, ponieważ są one odpowiedzialne za rozpad białek. Może również prowadzić do osteoporozy. Nadmiar białka jest dużym obciążeniem dla wątroby i nerek, które mogą zaburzyć przez to swoją pracę, a to odbije się na zdrowiu. Osoby, które trenują, by rozbudować masę mięśniową powinny uważać, by nie spożywać białka z nadmiarze, ponieważ osiągnąć mogą odwrotny skutek, ponieważ przez nadmiar białka w organizmie może zostać zahamowany proces wbudowywania białka w mięśnie, co przyczynić się może do spadku ich masy oraz siły. Należy więc wiedzieć w jakich dawkach białko jest dla nas odpowiednie.
Facebook
RSS