Co wpływa na szybkość odchudzania? Dlaczego jedne osoby chudną w bardzo szybkim czasie, a innym wychodzi to bardzo opornie? Tak naprawdę za wszystko odpowiedzialny jest nasz metabolizm, a więc ogół reakcji, jakie zachodzą w naszym organizmie, które to pozwalają nam pozyskać, wykorzystać, jak również i zmagazynować energię, jaką czerpiemy z pożywienia.
Im metabolizm pracuje szybciej, tym spalanie tkanki tłuszczowej także odbywa się zdecydowanie szybciej. Jak więc ten metabolizm przyspieszyć? Okazuje się, że bardzo przydatne są różnego rodzaju przyprawy, które podkręcają przemianę materii i wpływają na to, jak szybko ta tkanka tłuszczowa będzie z naszego ciała ubywać. Warto więc sprawdzić, które z przypraw warto wprowadzić do swojej diety i które mogą pozwolić nam uzyskać wymarzony efekt szczupłej sylwetki.
***
Na jakie produkty stawiać w diecie?
Jak wiadomo, żeby schudnąć, trzeba postawić na odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Niezbędny jest deficyt kaloryczny, który wpłynie na to, że organizm będzie pobierał energię ze zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Musimy więc postawić na dietę redukcyjną, by taki proces mógł mieć miejsce. Niestety wiąże się z tym zjadanie mniejszej ilości jedzenia, rezygnowanie z ulubionych potraw, ciągłe uczucie głodu.
Czy jesteśmy w stanie to przetrwać? Jeśli nie, na pewno dobrym sposobem jest zwiększenie termogenezy stosując tutaj odpowiednie ćwiczenia, jak również i spożywanie substancji, których zadaniem jest podnoszenie temperatury komórek ciała. Termogeniki będące produktami przyspieszającymi spalanie tłuszczu, wpływają znacząco na szybkość przemian metabolicznych. Co należy więc wprowadzić do naszej diety, aby móc postawić właśnie na taki proces w naszym organizmie? Najlepsze okazują się być przyprawy, ale również i produkty pochodzenia zwierzęcego, owoce i warzywa. Jeśli je wprowadzimy do naszej codziennej diety, na pewno uda nam się uzyskać upragniony efekt.
Na jakie przyprawy postawić?
Z całą pewnością najbardziej skutecznymi produktami, które warto wprowadzić do swojej diety są przyprawy. Ostra kuchnia wcale nie jest zła, jeśli w grę wchodzi odchudzanie, bowiem pikantne przyprawy działają doskonale na przyspieszenie metabolizmu, a jeśli do tego zadbamy o to, aby były one niskokaloryczne, z pewnością uzyskamy taki efekt, na jakim najbardziej nam zależy. Co więc jest najlepsze, jeśli chodzi o przyprawy? Są to chilli, imbir, cynamon, pieprz cayenne. W ich składzie znajdują się między innymi: kapsaicyna, gingerol, jak również i kurkumina, które nie tylko nadają daniom ciekawy smak, ale również i zwiększają one termogenezę organizmu.
Kolejną z przypraw jest niewątpliwie curry, w którym to znajdziemy kwas hydroksycytrynowy ograniczający syntezę nowych kwasów tłuszczowych, jak również i zwiększający ich utlenianie. Składnik ten hamuje uczucie głodu, jak również i zmniejsza on apetyt. Warto także pamiętać o imbirze i bazylii, które to regulują pracę układu pokarmowego, wpływają na procesy trawienne, a także usuwają toksyny z organizmu, pozwalają lepiej przyswajać niektóre produkty, a do tego przeciwdziałają one wzdęciom. Warto więc postawić na takie przyprawy, bo mogą mieć one duże znaczenie w walce z kilogramami.
Mięso – najlepsza cielęcina
Obok przypraw, kolejnym z produktów, jakie na pewno warto wprowadzić do swojej diety jest cielęcina. Choć spożywamy ją niezwykle rzadko, to jest ona bogata w l – karnitynę występującą w bardzo łatwo przyswajalnej postaci. Jak wiadomo bowiem l – karnityna wpływa między innymi na przyspieszenie końcowej fazy procesu spalania tłuszczów. To ona właśnie ma duże znaczenie dla zwiększenia poziomu energii, na polepszenia kondycji serca i wątroby, na zmniejszenie uszkodzenia mięśni. Warto przy stosowaniu tego składnika pamiętać o odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczy, a także witaminy C, która jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem. Jeśli więc mięso, to na pewno cielęcina i to w obecności zdrowych tłuszczy oraz produktów bogatych w witaminę C, czyli na przykład paprykę, cytrynę, jarmuż, kiwi, brokuły i porzeczki.
Odpowiednie napoje
Kiedy już do naszej diety dodamy odpowiednie przyprawy, postawimy na dobre mięso i stosowne do niego dodatki, warto jeszcze pamiętać o tym, by wybrać odpowiednie napoje, które są w stanie jeszcze bardziej przyspieszyć nasz metabolizm. O czym więc mowa? Na pewno najlepsza okazuje się być herbata. Tutaj warto postawić na przykład na:
- zieloną, która wspomaga spalanie tłuszczu podczas wysiłku fizycznego, bo zawiera między innymi katechiny
- czerwoną, która wspomaga organizm do czerpania energii z zapasów tkanki tłuszczowej, a wszystko to dzięki enzymom, garbnikom i teinie.
Dobrze jest także postawić na zieloną kawę, która również posiada właściwości odchudzające. I oczywiście nie sposób ominąć wody, której dziennie każdy powinien wypić minimum 2,5 litra, a przy zwiększonej aktywności fizycznej jeszcze więcej.
Podsumowując…
Jeśli marzymy o pięknej figurze, niezwykle szczupłej sylwetce i minimalnej ilości tkanki tłuszczowej, to bez wątpienia warto połączyć ze sobą zarówno redukcyjną dietę, aktywność fizyczną, jak również i wprowadzenie produktów, które zwiększają termogenezę. Zestawienie tych trzech elementów na organizm człowieka, z całą pewnością w bardzo szybkim czasie pokaże nam swoje efekty. Grunt to cierpliwość, bo odchudzanie to proces, który nie trwa dzień, tydzień lub miesiąc… Tutaj na efekty musimy poczekać nieco dłużej, dlatego też podstawą jest działanie na 100%, każdego dnia – bez wymówek, odpuszczania i słabszych dni.
Facebook
RSS