Żywność funkcjonalna to nowość na rynku. Od pewnego czasu w sklepach pojawia się coraz więcej produktów, które nazywane się przez producentów żywnością funkcjonalną. Jednak nie wiele osób zdaje sobie sprawę, co to w ogóle znaczy.
Żywność funkcjonalna to produkty, których zadaniem jest dostarczenie do organizmu człowieka niezbędnych składników odżywczych. Jednak to nie wszystko, powinny mieć one również korzystny wpływ na pracę organizmu. Wiele osób twierdzi, że sięgając po żywność funkcjonalną, możemy w prosty sposób przyczynić się do poprawy kondycji zdrowia. Ich podstawowym zadaniem jest zmniejszanie poziomu złego cholesterolu, a także wzmocnienie pracy układu immunologicznego.
Mimo tego, że na rynku pojawia się tak wiele rodzajów żywności funkcjonalnej, to jedynie połowa z produktów, które nazywane są tym mianem, mają korzystne działanie i spełniają wszystkie wymogi.
Co musisz wiedzieć o żywności funkcjonalnej
Żywność funkcjonalna jest popularna na rynku w Stanach Zjednoczonych, Europie, a także Japonii. W Japonii stanowi ona ponad 30 procent żywności, która sprzedawana jest w sklepach. Zadaniem tych produktów jest poprawienie kondycji organizmu, a to dzięki temu, że dostarczają one do organizmu cenne składniki odżywcze. Od kiedy żywność funkcjonalna pojawiła się na rynku, cieszy się ona niesłabnącą popularnością i coraz więcej osób decyduje się na korzystanie z jej korzystnego działania.
A mimo to specjaliści uważają, że po spożywaniu żywności funkcjonalnej nie możemy spodziewać się cudów. Nie sprawi ona, że choroby znikną, a średnia długość życia się wydłuży. Mimo tego, że są one bogate w cenne składniki odżywcze, nie powinno się ich stosować za często. Tak jak w przypadku suplementów diety, żywność funkcjonalna nie może zastępować nam dobrze zbilansowanej diety.
Czym dokładnie jest żywność funkcjonalna?
Przez wiele osób żywność funkcjonalna porównywana jest do zasad żywienia osób z Dalekiego Wschodu. Tam żywność jest bardzo często traktowana jako lekarstwo na niektóre schorzenia. I to właśnie dlatego powstała żywność funkcjonalna. Za tego rodzaju produkty uznaje się preparaty, które mają w sobie cenne składniki odżywcze, zwłaszcza te pochodzenia naturalnego. W żywności funkcjonalnej koniecznie powinny znaleźć się:
- Różnego rodzaju witaminy,
- Wszystkie minerały,
- Białka,
- Błonnik,
- Kwasy omega-3,
- Kwasy omega-6,
- Kwasy omega-9.
Za produkty funkcjonalne można uznać odżywki białkowe oraz węglowodanowe, a także innego rodzaju suplementy diety dla sportowców. Przez niektórych mieszanki mleka dla niemowląt również nazywane są mianem funkcjonalnych.
Tego rodzaju produkty doskonale nadają się dla osób, które mają uczulenie pokarmowe, czyli nie zawierają w sobie glutenu. Mogą być także bezpieczne dla osób cierpiących z powodu cukrzycy.
Zgodnie z raportem na temat żywności funkcjonalnej jej zadaniem jest przyczynienie się do poprawienia pracy całego organizmu, a to dzięki temu, że dostarcza ona do organizmu cenne składniki odżywcze.
Facebook
RSS