Do najpopularniejszych suplementów wśród osób uprawiających sporty siłowe oraz będących na diecie odchudzającej z pewnością należą odżywki białkowe. Większość z nich tworzona jest jednak z produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka, jaj czy białka wołowe. Czy jednak istnieje alternatywa dla wegan? Jak się okazuje, roślinnych suplementów białkowych jest całkiem sporo. Jakie odżywki białkowe dla wegan warto wprowadzić do swojej diety?
Dlaczego na diecie wegańskiej warto suplementować białko?
Jednym z powszechnych mitów na temat roślinnych źródeł białka jest to, że nie są one w stanie zagwarantować pełnego profilu aminokwasowego potrzebnego organizmowi, ze szczególnym uwzględnieniem aminokwasów egzogennych (walina, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina, lizyna, treonina, metionina, tryptofan). I o ile można się zgodzić, że niektóre roślinne źródła białka posiadają ograniczoną liczbę aminokwasów, to możliwe jest dostarczenie wszystkich potrzebnych aminokwasów. Wystarczy spożywać różnorodne produkty zawierające białko, aby zaspokoić potrzeby organizmu. Co więcej, znane są przypadki kulturystów będących na diecie wegańskiej, które udowadniają, że roślinne źródła białka są w pełni wystarczające do rozbudowy masy mięśniowej.
Dlaczego jednak warto sięgnąć po roślinne odżywki białkowe? Przede wszystkim dlatego, że intensywnie ćwicząc fizyczne lub będąc na diecie odchudzającej nasze zapotrzebowanie na białko jest znacznie większe niż u osoby niećwiczącej. Przyjmuje się, że osoba trenująca siłowo potrzebuje ok. 1,5-2,5 g białka dziennie na każdy kilogram masy ciała. Zaspokojenie tej ilości na diecie wegańskiej może być dla wielu osób trudne, bowiem produkty roślinne w większości składają się z węglowodanów, zaś te zawierające białko często nie stanowią wystarczająco dużej części jadłospisu. Dodatkowo warto wziąć pod uwagę fakt, że białko roślinne jest gorzej przyswajalne od białka pochodzenia zwierzęcego oraz posiada gorszą biodostępność. Oznacza to, że będąc na diecie wegańskiej musimy spożyć więcej białka, by osiągnąć te same efekty co spożywając łatwowchłanialne białko zwierzęce. W sukurs przychodzą nam jednak roślinne odżywki białkowe, doskonale wpisujące się w aktywny i zdrowy tryb życia. Jakie wegańskie suplementy białkowe znajdziemy na rynku?
Wegańskie suplementy białkowe: białko dyni
Wśród białek roślinnych z pewnością najbardziej wyróżnia się białko pozyskiwane z dyni. Dynia jest rośliną uprawną, zawierającą szereg minerałów: magnez, fosfor, żelazo czy cynk. W oferowanym produkcie znajdziesz aż 60 gramów białka/100 gramów! Tego typu odżywka pozbawiona jest w zupełności glutenu i białek mleka krowiego – to sprawia, że jest idealna dla osób z wieloma alergiami i problemami z układem trawiennym. Ta odżywka białkowa będzie świetna jako dodatek do diety eliminacyjnej!
Dzięki wysokiej zawartości minerałów, to białko będzie doskonale wspierać pracę organizmu – działać antyoksydacyjnie, wspomagać produkcję czerwonych krwinek czy też nawet warunkować dobrą kondycję układu kostno-stawowego! Białko z dyni jest zdecydowanie produktem godnym uwagi.
Wegańskie suplementy białkowe: białko grochu
Rośliny strączkowe to podstawa wegańskiego jadłospisu. Groch, bób, ciecierzyca, soczewica, czy fasola są dobrymi źródłami białka, którego zawartość waha się od ok. 20 do 40%. Nic więc dziwnego, że posłużyły do produkcji odżywek białkowych. Na rynku suplementów dostaniemy odżywki białkowe m.in. z grochu lub bobu. Choć nie zawierają wszystkich aminokwasów, mogą stanowić korzystne uzupełnienie białka w diecie. Tym bardziej, że suplementy białkowe z grochu są także źródłem cennych minerałów i witamin.
Wegańskie suplementy białkowe: białko ryżowe
Niska zawartość tłuszczu, dobra przyswajalność i bogactwo błonnika — to zaleta białka ryżowego. Suplementy białkowe z ryżu nie należą do najpopularniejszych, ale warto zwrócić na nie uwagę. Mogą być dobrą alternatywą dla soi, jeśli przeszkadza nam jej specyficzny smak (choć jest on niemal w pełni maskowany przez dodatki smakowe proteinowych shake’ów). Zaletą białka ryżowego jest także działanie antyalergiczne.
Wegańskie suplementy białkowe: białko konopne
Suplementy konopne wkroczyły na polski rynek niezwykle dynamicznie. Nie mogło braknąć też konopnej odżywki białkowej. Białko konopne zawiera niemal wszystkie aminokwasy egzogenne (osiem aminokwasów na dziewięć), więc na tym polu prezentuje się lepiej niż chociażby białko z grochu. Niestety, posiada niższą wartość BV, plasującą się na poziomie 74 i jest to gorszy wynik niż w przypadku białka sojowego czy pozyskanego z grochu. By jednak oddać honor, trzeba wspomnieć o bardzo dużej zawartości argininy — aminokwasu odpowiadającego za powstawanie tlenku azotu, a zatem za powstawanie tzw. pompy mięśniowej.
Kiedy jeszcze warto wybrać białko roślinne?
Co ciekawe, z białek roślinnych korzystają nie tylko weganie lub osoby na diecie wegańskiej. Jest ono także dobrą alternatywą dla osób spożywających mięso, które źle tolerują odżywki białkowe pochodzenia serwatkowego. Typowymi objawami złej tolerancji białka zwierzęcego są m.in. wzdęcia, nudności czy bóle brzucha. Związane jest to najczęściej z obecnością laktozy (cukier mleczny), która nie przez wszystkich jest dobrze tolerowana. Roślinne suplementy białkowe nie posiadają, co prawda, tak dużej wartości odżywczej co suplementy serwatkowe, jednak w takim przypadku mogą okazać się bardzo cenne. Swą niższą wartość biologiczną wynagradzają jednak dużą zawartością cennego (zwłaszcza dla osób na diecie odchudzającej) błonnika oraz wielu witamin i minerałów.
Facebook
RSS