W ludowej medycynie słodkie ziemniaki yam są uznawane są za pokarm przeciwreumatyczny i pomocny w kolce żółciowej. Są także pomocnym środkiem w nudnościach u kobiet w ciąży.
Badania wykazują także, że warzywa o duże zawartości pomarańczowego barwnika mogą mieć działanie ochronne przed rakiem płuc nawet u byłych palaczy.
Japońscy naukowcy odkryli także, że słodkie ziemniaki yam zawierają substancje przeciwutleniające, działają zatem na wolne rodniki tlenowe uszkadzające komórki, sprzyjając w ten sposób różnym zaburzeniom, w tym najprawdopodobniej procesom nowotworowym i procesom starzenia się. Takie właściwości przypisuje się im dzięki obecności polifenoli i kwasu chlorogenowego.
Słodkie ziemniaki są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Poza tym są bogactwem wielu witamin i mikroelementów, takich jak antyoksydacyjna witamina A. Słodki ziemniak ma naturalnie wysoką zawartość związków prozdrowotnych, takich jak beta-karoteny czy antocyjany.
Bataty – indeks glikemiczny
Bataty, jak już wcześniej wspomnieliśmy, spowalniają wchłanianie cukrów w organizmie człowieka, pomagają uregulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Dodatkowo posiadają stosunkowo niski indeks glikemiczny (około 50), jak na swoje właściwości odżywcze, który to również pomaga w ustabilizowaniu poziomu glikemii. Dlatego też, bataty polecane są osobom cierpiącym na cukrzycę. Dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym i dobierz dla siebie najlepsze źródło węglowodanów.
Dlaczego warto jeść bataty?
Bataty to źródło węglowodanów. Są lekkostrawne i bogate w mikro składniki, mają niższy niż ziemniaki indeks glikemiczny. Słodkie ziemniaki zostały uznane za „najlepsze ze wszystkich warzyw” w specjalnym rankingu stworzonym przez „Center for Science in the Public Interest”.
- System IMMUNOLOGICZNY
Bataty są bogactwem beta-karotenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Mając w swoim składzie witaminę C i B-kompleks oraz żelazo i fosfor, są także doskonałym boosterem układu odpornościowego.
- Zapalenia
Podobnie jak w przypadku zwykłych ziemniaków, również bataty mają właściwości przeciwzapalne. Wynika to głównie z obecności w ich składzie beta-karotenu, witaminy C i magnezu.
- Astma
Słodkie ziemniaki wspomagają leczenie oskrzeli i płuc, dają także ulgę astmatykom. Bataty mają także działanie rozgrzewające nasze ciało (według medycyny wschodu).
- Stawy
Beta-karoten, magnez i cynk to składniki ważne dla stawów. Słodką wodę, w której gotowane są bataty, można zastosować do kąpieli w celu złagodzenia bólu związanego z zapaleniem stawów.
- Trawienie
Zawartość włókien w batatach jest wyższa, niż w przypadku zwykłych ziemniaków. Gdy łączą się z minerałami takimi jak obecny w batatach magnez, ułatwiają trawienie. Słodkie ziemniaki są lekkostrawne, ponieważ zawierają głównie skrobię. Przy okazji koją żołądek i jelita. Mają mniej kalorii, więcej błonnika i mniej skrobi opornej niż zwykłe ziemniaki, dzięki czemu szybciej się trawią.
- Działanie antynowotworowe
Beta karoten to przeciwutleniacz i substancja antyrakowa. Beta-karoten i witaminy C zawarte w w słodkich ziemniakach wykazują korzystne działanie w leczeniu nowotworów: jelita grubego, prostaty, nerek i innych organów wewnętrznych.
- Wrzody żołądka
Słodkie ziemniaki mają kojące działanie na żołądek i jelita. B-kompleks witamin, witamina C, beta-karoten, potas i wapń w nich zawarte są skuteczne w leczeniu wrzodów żołądka.
- Woda
Wysoka koncentracja potasu pomaga utrzymać równowagę płynów i elektrolitów.
- Uprawianie sportów
Bataty to doskonałe źródło węglowodanów, które są niezbędnym elementem posiłku sportowców. Polecam szczególnie jako danie około treningowe. Przed treningiem w połączeniu z innymi węglowodanami np. ryżem, a ponieważ mają więcej cukrów prostych, są też idealnym uzupełnieniem posiłku po treningu.
- Układ krwionośny
Chronią ściany tętnic i żył przed twardnieniem.
Pyszne, słodkie ziemniaczki wprowadzajmy do naszego menu, bo dają cudowne właściwości zdrowotne.
Facebook
RSS