Czym tak naprawdę jest ta słynna odporność, którą specjaliści „każą” budować. Jak ją skutecznie wzmacniać?, poznajmy niezwykły świat kładu immunologicznego.
UKŁAD ODPORNOŚCIOWY DEFINICJA
Odpornością określamy złożony mechanizm obronny naszego organizmu. Odpowiada za niego układ immunologiczny. To jego osłabienie w sezonie przeziębień spędza co roku sen z powiek mam małych dzieci. Bez niego nie przetrwalibyśmy ani w chwili w świecie pełnym szkodliwych drobnoustrojów i substancji.
BARIERY CHRONIĄCE NASZĄ ODPORNOŚĆ
Pierwszą taką barierą jest skóra. W walce z chorobą wspierają nas naturalne wydzieliny: pot, ślina, czy śluz, zawierają substancje niszczące obce siły. Towarzyszący np. przeziębieniu katar jest reakcją obronną organizmu. To odporność wrodzona.
ODPORNOŚĆ NABYTA
Nie tylko skóra nas chroni przed bakteriami czy wirusami. Na drodze układu pokarmowego i oddechowego na wroga czekają liczne pułapki, które mają zapobiec wniknięciu szkodliwych drobnoustrojów do układu krwionośnego. Na te, którym uda się pokonać pierwsze przeszkody, czekają gotowe do walki oddziały komórek odpornościowych. To odporność nabyta.
KOMÓRKI ODPORNOŚCIOWE – LIMFOCYTY
Komórki odpornościowe odgrywają kluczową, bo podstawową rolę w walce z patogenami. Są nimi:
BIAŁE CIAŁKA KRWI czyli leukocyty ( neutrofile, eozynofile, bazofile, limfocyty), są magazynowane między innymi w grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych i szpiku kostnym.
PRAKTYCZNA STRONA WIEDZY
Skoro mamy współcześnie dużą wiedzę o układzie odpornościowym, to czy wiemy tak naprawdę jak ustrzec nasze dzieci, wnuki przed chorobą?.
Pamiętajmy, że dziecko nie rodzi się z gotową odpornością do walki z wirusami i grzybami. Odporność wraz z wiekiem dojrzewa i potrzebuje stymulacji, by prawidłowo funkcjonować.
Przez pierwsze 6 miesięcy dziecko chronią przeciwciała otrzymywane od mamy. Potem organizm zaczyna je sam produkować. Jednak musi minąć trochę czasu zanim komórki odpornościowe zaczną „ rozpoznawać wroga” i skutecznie walczyć z wirusami.
WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI
Podstawowym czynnikiem budującym odporność jest dieta i ważne witaminy i składniki odżywcze, które powinny znajdować się w pożywieniu każdego człowieka, by wzmacniać naturalną odporność. Są nimi:
witamina d
Wzmacnia odporność, zapobiega częstym infekcjom, zapewnia prawidłowy rozwój układu kostnego, odgrywa podstawową rolę w profilaktyce krzywicy. Jest syntetyzowany w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych.
witamina c
Jest podstawową witaminą dla dobrej kondycji układu odpornościowego. Wzmacnia naczynia krwionośne. Wspomaga wchłanianie żelaza.
naturalny miód
Zalecany przez organizację WHO jako wartościowy składnik odżywczy. Leczy kaszel, wzmacnia po przebytych chorobach.
Odpowiada za produkcję leukocytów, wspomaga proces ich dojrzewania. Naukowcy udowodnili, że dodatkowe podawanie tego pierwiastka dzieciom zmniejsza częstość występowania przeziębień. Ponadto minerał ten wzmacnia wzrok, wspomaga działanie funkcji poznawczych.
Niektórzy naukowcy nazywają układ odpornościowy drugim mózgiem, bo rzeczywiście odpowiada on za naszą kondycję i jest inteligentnym narzędziem obrony przed zagrażającymi nam czynnikami chorobotwórczymi.
Facebook
RSS