Gdy proces trawienia przebiega szybko i sprawnie, wtedy organizm przyswaja optymalną ilość składników pokarmowych. Jeśli trawienie zachodzi zbyt wolno, niestrawiony pokarm fermentuje w jelitach powodując różne dolegliwości brzuszne.
Przyczyny złego trawienia
- niedokładne żucie
najczęściej jest spowodowane zbyt szybkim jedzeniem posiłku. Żucie odgrywa bardzo ważną rolę w procesie trawienia. Niedbałe rozdrobnienie pokarmu pogarsza trawienie, obniża sprawność innych elementów tego procesu.
- zbyt obfite posiłki
Uklad pokarmowy może przetworzyć określoną ilość pokarmów w danym czasie. Im więcej jesz, tym mniejsze są szanse na dokładne strawienie spożytego pokarmu.
- picie dużych ilości płynu w czasie posiłków
Płyny przyjmowane wraz z pokarmem rozcieńczają wydzielane w układzie pokarmowym soki trawienne. Rozcieńczenie tych soków pogarsza sprawność trawienia i zakłóca jego przebieg.
- późna pora posiłku
Pod koniec dnia procesy trawienia ulegają spowolnieniu, dlatego późne kolacje są często przyczynami dolegliwościami przewodu pokarmowego.
- stres
Niestety on często wpływa na zaburzoną pracę jelit i żołądka.
- niedostateczne wydzielanie enzymów trawiennych i kwasu.
Niektóre osoby nie produkują wystarczającej ilości kwasu żołądkowego lub enzymów trawiennych.
Objawy zaburzeń trawienia
- brak energii
Niedostateczne strawienie pokarmu uniemożliwia wchłonięcie do krwi wszystkich potrzebnych organizmowi substancji.
- niedobór witamin i minerałów
Zaburzenia trawienia są powodem niedoborów różnych składników mineralnych i ważnych dla organizmu minerałów.
Dolegliwości brzuszne
Jeśli trawienie jest niepełne, niestrawiony pokarm ulega fermentacji w jelitach. Jest to przyczyna nadprodukcji gazów, związanych z tym odbijaniem, wzdęciami i dyskomfortem w podbrzuszu.
- zaburzenia oddawania stolca
Nieprawidłowe trawienie często prowadzi do zaparć, biegunek, a czasem występowania na przemian tych objawów.
Co to jest niestrawność
Pojęcie to jest często używane na określenie dolegliwości brzusznych, które pojawiają się po spożyciu posiłku. Zwykle występuje wtedy ból w nadbrzuszu. Innymi częstymi objawami są: wzdęcia, odbijanie, nudności. Jeżeli chodzi o poważne powikłania niestrawność może też prowadzić do: wrzodów, pęknięcia ściany jelita, perforacji, nieżytu błony śluzowej żołądka.
Niestrawność – dobre rady
Unikaj:
- jedzenia o późnej porze,
- picia płynów w czasie posiłku,
- nadużywania leków przeciw niestrawności ponieważ obniżają one sprawność trawienia,
- jedzenia podczas pracy,
- pośpiechu, gdyż to powoduje opisane powyżej dolegliwości,
Staraj się:
- dokładnie żuć pokarm,
- spożywać kilka małych posiłków,
- starać się przygotowywać apetycznie wyglądające potrawy.
- zwiększyć spożycie chleba razowego.
- spożywać na śniadanie nieprzetworzone zboża.
- należy zwiększyć spożycie owoców i warzyw do 400g/dzień
- zwiększać stopniowo spożycie roślin strączkowych.
Aromaty i przyprawy, mogą być pomocne w poprawie wszystkich procesów trawienia, stymulując wydzielanie i regulując trawienie: zapach i smak pokarmów są pierwszym, ważnym stymulatorem dla rozpoczęcia procesów trawiennych. Więc należy zadbać o różnorodność przypraw i ziół w naszym menu.
Jak widać trawienie pokarmów odgrywa bardzo ważną rolę w zakresie wzmocnienia sił i w obszarze zdrowia, dobrego samopoczucia i komfortu trawiennego.
Facebook
RSS